E. Macronas ragina nustatyti aiškias raudonas linijas Rusijai | kl.lt

E. MACRONAS RAGINA NUSTATYTI AIŠKIAS RAUDONAS LINIJAS RUSIJAI

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) interviu, kurio ištrauka paskelbta šeštadienį, sakė, kad tarptautinė bendrija turi „nustatyti aiškias raudonas linijas Rusijai“ ir kad šalys turi būti pasirengusios įvesti sankcijas „nepriimtino elgesio“ atveju.

Interviu JAV televizijai CBS E. Macronas davė tvyrant didelei įtampai dėl Rusijos pajėgų telkimo prie savo sienos su Ukraina.

Pasak Prancūzijos lyderio, pasaulis turi aiškiai parodyti Maskvai, kad, nors teikia pirmenybę „atviram dialogui“, dėl bet kokio nepriimtino elgesio skelbs sankcijas.

„Tikrai turime skelbti sankcijas. Tai padarėme [Rusijai 2014 metais aneksavus Krymą] ir po virtinės įvykusių krizių. Galvoju, kad turime nustatyti aiškias raudonas linijas Rusijai. Tai vienintelis kelias būti patikimiems“, – sakė jis.

„Galvoju, kad vien sankcijų nepakanka, bet sankcijos yra paketo dalis. Tikrai teikiu pirmenybę konstruktyviam dialogui, bet konstruktyviam ir veiksmingam dialogui reikia patikimumo“, – pridūrė E. Macronas.

Ukraina ir Vakarų valstybės pastarosiomis savaitėmis skambina pavojaus varpais dėl karių telkimo prie Rusijos vakarinės sienos. JAV ir NATO teigimu, ten šiuo metu dislokuotos gausiausios rusų pajėgos nuo 2014 metų – dešimtys tūkstančių karių.

Ukrainos pajėgos ir Maskvos remiami separatistai Rytų Ukrainoje kariauja jau septynerius metus. Kovos prie sąlyčio linijos po pernai vasarą pasiekto ugnies nutraukimo susitarimo buvo beveik nuslopusios, bet pastaruoju metu vėl atsinaujino.

JAV ketvirtadienį paskelbė ekonomines sankcijas Rusijai ir nurodė išsiunčiančios 10 rusų diplomatų dėl Kremliaus kišimosi į Jungtinių Valstijų rinkimus, didelės kibernetinės atakos ir kitos priešiškos veiklos. Be to, buvo paskelbtos sankcijos aštuoniems asmenims, siejamiems su Krymo okupacija.

Tačiau JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) taip pat išreiškė viltį, kad artimiausiais mėnesiais bus galima surengti jo susitikimą su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu.

Penktadienį E. Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel deklaravo savo paramą Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui ir paragino Rusiją greitai atitraukti savo pajėgas nuo sienos su Ukraina.

CBS pranešė, kad visą E. Macrono interviu parodys sekmadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

putin pliasyvaja mraz

Uzdrausti rusams su rusu pasais dalinti ES vizas. Tegul vatiniai rusai gyvena savo sortyre tarp savo meslo.

Homosovieticus

Kada jus išstipsit ruskių subinlaižiai

Vatines blusos

Prisizais kremliaus ziurkes.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS