E. Macronas: V. Putinas padarė didžiulę klaidą | kl.lt

E. MACRONAS: V. PUTINAS PADARĖ DIDŽIULĘ KLAIDĄ

  • 0

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) antradienį perspėjo, kad Rusijos lyderis Vladimiras Putinas padarė didelę klaidą, pasitraukdamas iš susitarimo, kuriuo siekiama apsaugoti ukrainietiškų grūdų eksportą Juodąja jūra.

Po Europos, Lotynų Amerikos ir Karibų jūros regiono šalių vadovų aukščiausiojo lygio susitikimo E. Macronas sakė, kad šalys, priklausomos nuo ukrainietiškų ir rusiškų grūdų, pamatys, kad Rusija negalima pasitikėti.

„Jis nusprendė panaudoti maistą kaip ginklą, ir manau, kad tai didžiulė klaida“, – sakė E. Macronas.

Susitarimas, pagal kurį Ukraina galėjo saugiai Juodąja jūra eksportuoti grūdus į pasaulio rinkas, baigė galioti vidurnaktį Stambulo (ir Lietuvos) laiku, Rusijai atsisakius jį pratęsti.

Šis terminas buvo nustatytas gegužę dviem mėnesiams pratęsus susitarimą, pasirašytą pernai liepą, tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms ir Turkijai. Susitarimu siekta užkirsti kelią maisto trūkumui pažeidžiamose šalyse.

Kremlius, kuris kelis mėnesius skundėsi dėl susitarimo įgyvendinimo, pirmadienį paskelbė iš jo pasitraukiantis.

Pirmadienį Maskva nusprendė atsisakyti pratęsti Jungtinių Tautų ir Turkijos tarpininkaujant sudarytą susitarimą dėl saugaus grūdų krovininių laivų išplaukimo iš Ukrainos Juodosios jūros uostų.

Dėl šio žingsnio kyla grėsmė, kad bus nutrauktas jau ir taip sumažėjęs maisto tiekimas, nuo kurio priklauso pažeidžiami gyventojai šalyse, į kurias importuojami šie grūdai.

„Turiu omenyje kitas Artimųjų Rytų, Afrikos ir net Azijos šalis, labai priklausomas nuo šio susitarimo, kurioms turės įtakos vienašališkas Rusijos sprendimas“, – teigė Prancūzijos prezidentas.

„Manau, kad tiems, kurie vis dar abejojo dėl prezidento Putino nuoširdumo ir jo įsipareigojimo siekti bendrojo gėrio. Atsakymas labai aiškus“, – pridūrė jis.

Afrikos Sąjunga apgailestauja dėl Rusijos pasitraukimo iš susitarimo dėl grūdų

Afrikos Sąjunga antradienį išreiškė apgailestavimą dėl Rusijos sprendimo nepratęsti susitarimo, užtikrinančio saugų grūdų krovininių laivų išplaukimą iš Ukrainos Juodosios jūros uostų.

„Apgailestauju, kad sustabdyta Juodosios jūros grūdų iniciatyva, už kurią Afrikos Sąjunga pasisakė nuo pat pradžių“, – savo oficialioje „Twitter“ paskyroje pareiškė AS Komisijos pirmininkas Moussa Faki Mahamatas (Musa Fakis Mahamatas).

„Raginu šalis išspręsti visas problemas, kad būtų atnaujintas saugus grūdų ir trąšų gabenimas iš Ukrainos ir Rusijos ten, kur jų reikia, ypač Afrikoje“, – pridūrė jis.

Humanitarinės grupės teigia, kad tai bus labai juntama daugelyje Afrikos regionų, kurie yra labai priklausomi nuo grūdų iš Rusijos ir Ukrainos ir kuriuose milijonai žmonių jau dabar patiria krizinį bado lygį.

Grūdų kainos skurdžiausiame pasaulio žemyne smarkiai išaugo dėl nutrūkusio eksporto. Tai paaštrino konfliktų ir klimato kaitos poveikį.

Gairės: Emmanuelis Macronas, Vladimiras Putinas, karas Ukrainoje, ukrainietiški grūdai, eksportas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS