E. Macronas žada Prancūzijos pirmininkavimo ES metu skatinti „suverenią“ ES | kl.lt

E. MACRONAS ŽADA PRANCŪZIJOS PIRMININKAVIMO ES METU SKATINTI „SUVERENIĄ“ ES

Prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį pažadėjo, kad Prancūzija sieks stiprios ir „suverenios“ Europos Sąjungos, kai sausio mėnesį perims pirmininkavimą blokui pagal rotacijos principą – ir ši šešių mėnesių kadencija sutaps su Prancūzijos prezidento rinkimais.

Pasak analitikų, centristas E. Macronas gali siekti užpildyti vadovavimo Europos lygmeniu spragą, atsiradusią pasitraukus Vokietijos kanclerei Angelai Merkel.

Tačiau 2017 metais išrinktam E. Macronui, reikalavusiam reformų tiek Prancūzijoje, tiek Europoje, dar teks pakovoti dėl perrinkimo balandžio mėnesį.

Prancūzijos tikslas – „siekti, kad Europa būtų pasaulinė galia, visiškai suvereni, laisvai besirenkanti ir atsakinga už savo likimą“, – spaudos konferencijoje sakė E. Macronas.

Jis taip pat paragino sukurti naujus ES sienų apsaugos mechanizmus, kurių pastaraisiais mėnesiais buvo pasigesta susidūrus su migrantų krize prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos.

Europai „reikia užtikrinti savo sienų apsaugą“, – sakė jis spaudos konferencijoje ir pridūrė, kad Prancūzija sieks reformuoti Šengeno erdvę, kurioje laisvai keliauja 26 Europos šalių gyventojai.

„Persvarstyti“

E. Macronas taip pat sakė, kad ES turėtų persvarstyti griežtas biudžeto deficito taisykles, kadangi vyriausybės daug lėšų skiria savo ekonomikoms gelbėti nuo COVID-19 apribojimų poveikio.

Prancūzija sieks „persvarstyti“ taisykles, į kurias įtrauktas reikalavimas, kad deficitas neviršytų trijų procentų bendrojo vidaus produkto (BVP), sakė jis.

Kalbėdamas apie aplinkosaugos klausimus, jis sakė, kad perėmusi pirmininkavimą ES Prancūzija pasiūlys naują ES mechanizmą, kuriuo būtų neleidžiama importuoti žemės ūkio produktų iš teritorijų, kuriose buvo iškirsti miškai.

„Taip pat paspartinsime derybas dėl europinės priemonės kovai su miškų naikinimu kūrimo, jos tikslas bus uždrausti į ES importuoti soją, jautieną, palmių aliejų, kakavą ir kavą, jei jų auginimas prisidėjo prie miškų kirtimo“, – sakė E. Macronas.

Jis teigė, kad Prancūzija surengs neeilinį ES aukščiausiojo lygio susitikimą kovo 10-11 dienomis Paryžiuje, likus vos mėnesiui iki prezidento rinkimų.

E. Macronas dar oficialiai nepaskelbė, kad dalyvaus rinkimuose, nors plačiai tikimasi, kad jis tai padarys. Pastarojo meto apklausos parodė staigų dešiniųjų Respublikonų partijos atstovės Valerie Pecresse populiarumo augimą po to, kai ji buvo oficialiai įvardyta kaip jų kandidatė.

 

GALERIJA

  • E. Macronas žada Prancūzijos pirmininkavimo ES metu skatinti „suverenią“ ES
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ne s e n o s žmonos MAKARONUI s u v a l d y t i

27 valstybių p l ė š i k u s , kurie vieningai ir solidariai d a l i n t ų s i GROBĮ .

Pats laikas

Reikia dar ir rekonkistos partijos, kiekvienoje šalyje.. Nelegalai pabuvo Europoj, tegu važiuoja namo

Ooo

Tfu vArliamS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS