E. Raisi žada paremti bet kokias diplomatines pastangas atšaukti sankcijas Iranui | kl.lt

E. RAISI ŽADA PAREMTI BET KOKIAS DIPLOMATINES PASTANGAS ATŠAUKTI SANKCIJAS IRANUI

Irano naujasis prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) ketvirtadienį sakė palaikysiantis „bet kokius diplomatinius planus“, kad būtų atšauktos jo šaliai taikomos JAV sankcijos, bet pridūrė, kad užsienio spaudimas neprivers Teherano atsisakyti savo „teisių.

Ultrakonservatyvių pažiūrų dvasininkas E. Raisi galutinai perėmė šalies vairą iš nuosaikiosios stovyklos veikėjo Hassano Rouhani (Hasano Rouhanio), kurio svarbiausias pasiekimas per dvi kadencijas buvo 2015 metais sudarytas šešių galingųjų valstybių susitarimas su Teheranu dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos.

Šiuo metu Iraną yra apėmusi gili ekonominė ir socialinė krizė, iš dalies nulemta ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) 2018-aisiais priimto sprendimo vienašališkai išvesti Vašingtoną iš branduolinio susitarimo ir atnaujinti griežtas sankcijas Teheranui.

„Sankcijos Irano tautai turi būti atšauktos. Palaikysime bet kokius diplomatinius planus, leisiančius realizuoti šį tikslą“, – sakė E. Raisi per parlamente surengtą prisaikdinimo ceremoniją, transliuotą valstybinės televizijos.

Tačiau „spaudimo ir sankcijų politika neprivers Irano tautos atsitraukti nuo savo teisėtų teisių“, pabrėžė naujasis lyderis ir pakartojo Teherano oficialią poziciją, kad šalis siekia plėtoti tik taikias branduolines technologijas.

Buvęs teismų sistemos vadovas ketverių metų kadenciją oficialiai pradėjo antradienį, kai buvo inauguruotas aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei (Ali Chamenėjaus).

Ketvirtadienį E. Raisi buvo prisaikdintas parlamente ir ateinančios savaitės pradžioje turėtų pateikti įstatymų leidėjams savo kabineto narių sąrašą, pranešė valstybinė televizija.

Nuo balandžio iki birželio Vienoje buvo surengti šeši derybų ratai tarp Irano ir galingųjų šalių, siekiant atgaivinti branduolinį susitarimą. Vėliausios derybos baigėsi birželio 20-ąją, bet tolesnių diskusijų data iki šiol nepaskirta.

Liepos viduryje H. Rouhani išreiškė viltį, kad jo įpėdinis sugebės susitarti, kad JAV sankcijos būtų atšauktos ir kad branduolinės derybos būtų tęsiamos.

E. Raisi taip pat pabrėžė, kad jo administracijos vienas iš pagrindinių užsienio politikos uždavinių bus pastangos pagerinti santykius su regiono šalimis.

„Tiesiu draugystės ir brolybės ranką visoms regiono šalims, ypač kaimynėms“, – kalbėjo jis.

Naujasis prezidentas atkreipė dėmesį, kad Irano regioniniai „pajėgumai palaiko taiką ir saugumą šalyse“ ir kad jie būtų naudojami tik „prieš valstybių engėjų keliamas grėsmes“.

E. Raisi anksčiau kalbėjo, kad „nėra kliūčių“ atkurti santykius su JAV sąjungininke Saudo Arabija, šiitiškos respublikos varžove Vidurio Rytuose.

Teheranas ir Rijadas nuo balandžio vedė intensyvias derybas Bagdade, siekdami pagerinti tarpusavio ryšius.

Abiejų regioninių galybių ryšiai buvo nutraukti 2016 metais, kai iraniečiai protestuotojai užpuolė Saudo Arabijos diplomatines atstovybes, karalystei įvykdžius egzekuciją vienam pagarbą pelniusiam šiitų dvasininkui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Putano draugs?

Fantazuotojas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS