ECB vadovė: naujus eurų banknotus galėtų papuošti Da Vinčio atvaizdas | kl.lt

ECB VADOVĖ: NAUJUS EURŲ BANKNOTUS GALĖTŲ PAPUOŠTI DA VINČIO ATVAIZDAS

Europos centrinio banko (ECB) vadovė Christine Lagarde ketvirtadienį sakė, kad ant naujų eurų banknotų norėtų matyti Renesanso epochos meistro Leonardo da Vinčio ir novatoriškos prancūzų politikės Simone Veil atvaizdus, taip paliesdama politiškai jautrią temą.

ECB paskelbė apie planus iki 2024 metų į apyvartą išleisti naujas eurų kupiūras, tačiau Europos Sąjungos bendros valiutos dizaino kūrimas yra pilnas politinės įtampos.

Eurai buvo įvesti 2002 metais su simbolinėmis romėniškos ir gotikinės architektūros iliustracijomis, siekiant išvengti diskusijų dėl istorinių asmenybių pasirinkimo.

Tačiau eurai bus atnaujinti, o ECB pradėjo projektavimo ir konsultacijų procesą, įtraukiant visuomenę ir 19 ekspertų grupę, po vieną iš kiekvienos euro zonos šalies.

Ch. Lagarde paviešino savo pageidavimus per interviu prancūzų radijo stočiai. „Turime rasti puikių, tikrų europiečių istorijos eigoje, kad galėtume atpažinti save“, – sakė Ch. Lagarde radijo stočiai „France Inter“.

Italas L. Da Vinčis buvo Renesanso laikų eruditas, geriausiai žinomas dėl savo paveikslų, o Holokaustą išgyvenusi S. Veil tapo pirmąja moterimi Europos Parlamento pirmininke ir užėmė aukštas politines ir teisines pareigas Prancūzijoje.

Pirmųjų eurų kupiūrų kūrėjas austras Robertas Kalina anksčiau naujienų agentūrai AFP yra sakęs, kad puikūs kompozitoriai, tokie kaip Bethovenas ar Mozartas, galėtų būti geras pasirinkimas, nes jų negalima „sumažinti iki vienos šalies“.

Būsimus eurų banknotus puoš tik šeši atvaizdai, nes egzistuoja tik šešių nominalų banknotai – nuo 5 iki 200 eurų, išėmus iš apyvartos 500 eurų banknotus.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

AS

Baisiausia boba pasaulyje, antra simonyte(be kaukes)....

nepagailejo ,perlamutrinius dantis trim eilemis

susidejo....

Ui

O morda
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS