ECOWAS Nigerio kariškių raginimą dėl 3 metų pereinamojo laikotarpio vadina nepriimtinu | kl.lt

ECOWAS NIGERIO KARIŠKIŲ RAGINIMĄ DĖL 3 METŲ PEREINAMOJO LAIKOTARPIO VADINA NEPRIIMTINU

  • 2

Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrijos (ECOWAS) atstovas pareiškė, kad Nigerio perversmo lyderių raginimas po trejų metų pereiti prie demokratijos yra nepriimtinas.

Prezidento gvardijos vadas generolas Abdourahamane Tiani (Abdurahamanė Tšianis), atėjęs į valdžią po to, kai liepos 26 dieną kariuomenė nuvertė prezidentą Mohammedą Bazoumą (Mohamedą Bazumą), savaitgalį pareiškė, kad valdžios perdavimas truks ne ilgiau kaip trejus metus.

Šis A. Tiani pareiškimas nuskambėjo po to, kai ECOWAS delegacija lankėsi Nigeryje, siekdama diplomatinio postūmio prieš priimant sprendimą, ar imtis karinių veiksmų prieš naujuosius šios šalies valdančiuosius.

„Trejų metų pereinamasis laikotarpis yra nepriimtinas“, – pirmadienį transliuotame interviu kanalui „Al Jazeera“ sakė ECOWAS politikos ir saugumo komisaras Abdel-Fatau Musah (Abdel Fatau Musa).

„Norime, kad konstitucinė tvarka būtų atkurta kuo greičiau“, – pridūrė jis.

Šeštadienį per televiziją transliuotame kreipimesi A. Tiani apkaltino ECOWAS planuojant pulti Nigerį ir įkurti okupacines pajėgas bendradarbiaujant su neįvardyta užsienio kariuomene.

„Jei prieš mus bus surengtas išpuolis, tai nebus pasivaikščiojimas po parką, kaip kai kuriems žmonėms atrodo“, – teigė jis.

Nigeriui tapus ketvirtąja Vakarų Afrikos šalimi, kurioje nuo 2020 metų įvyko perversmas – po Malio, Burkina Faso ir Gvinėjos, – ECOWAS lyderiai tvirtina, kad jie turi imtis veiksmų.

Blokas susitarė aktyvuoti rezervines pajėgas kaip kraštutinę priemonę demokratijai Nigeryje atkurti ir pareiškė, kad yra pasirengęs veikti, nors vis dar siekia diplomatinio sprendimo.

Tačiau detalesnė informacija apie tai nėra pateikiama.

Sahelio regionas kovoja su stiprėjančiais džihadistų sukilimais, susijusiais su „al Qaeda“ ir „Islamo valstybe“. Nusivylimas dėl smurto iš dalies paskatino karinius perversmus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

VAKARŲ kolonialistai, per ilgai užsibuvo NIGERYJE,

NIGERIO gyventojai, nori turėti savo išrinktą prezidentą išrinktą jų , o ne paskirtą kolonialistų.

Pakrante

Šitas burlioku inspiruotas perversmas bus žlugęs kaip lunochodas !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS