EK: Bulgarija, Rumunija ir Kroatija pasirengusios visapusiškai dalyvauti Šengeno erdvėje | kl.lt

EK: BULGARIJA, RUMUNIJA IR KROATIJA PASIRENGUSIOS VISAPUSIŠKAI DALYVAUTI ŠENGENO ERDVĖJE

Europos Komisija trečiadienį pranešė raginanti Europos Sąjungos Tarybą nedelsiant priimti reikiamus sprendimus, kad Bulgarija, Rumunija ir Kroatija galėtų visapusiškai dalyvauti Šengeno erdvėje, atsižvelgdama į reikšmingus šių trijų Europos Sąjungos valstybių pasiekimus taikant Šengeno taisykles.

EK pranešime rašoma, kad daugelį metų šios valstybės narės svariai prisidėjo prie gero Šengeno erdvės veikimo, taip pat ir pandemijos metu bei visai neseniai, kai teko susidurti su precedento neturinčiomis karo Ukrainoje pasekmėmis.

2011 metais Bulgarija ir Rumunija sėkmingai baigė Šengeno vertinimo procesą. Taryba pripažino vertinimo proceso pabaigą dviejose atskirose Tarybos išvadose, tačiau daugiau kaip vienuolika metų nebuvo priimtas joks Tarybos sprendimas dėl vidaus sienų panaikinimo.

Kad Kroatija įvykdė prisijungimo prie Šengeno zonos be vidaus sienų kontrolės sąlygas, Taryba patvirtino 2021 metų gruodį.

„Atėjo laikas leisti Bulgarijai, Rumunijai ir Kroatijai tapti visateisėmis Šengeno erdvės narėmis, nes tai yra jų teisė. Jei ir toliau bus delsiama tai padaryti, kyla pavojus, kad šių šalių piliečiai gali nepagrįstai susvetimėti, ir tai daroma tokiu metu, kai Europai reikia dar labiau suartėti. Išsiplėtusi Šengeno erdvė padarys ES stipresnę ir viduje, ir pasaulyje“, – pranešime cituojamas EK vicepirmininkas Margaritis Schinas.

Nors šioms Balkanų šalims iš dalies jau taikomos Šengeno taisyklės, vidaus sienų kontrolė su jomis nepanaikinta, todėl jos negali naudotis visais privalumais, kuriuos suteikia buvimas Šengeno erdvės dalimi.

Anot EK, šios valstybės narės privalo tapti visateise zonos dalimi, todėl joms turėtų būti leista tai daryti, jei jos atitinka sąlygas.

Bulgarija yra įdiegusi tvirtą sienų valdymą, leidžiantį veiksmingą pasienio stebėjimą ir sistemingus patikrinimus. EK taip pat teigė, kad Bulgarija įrodė, kad turi būtinas struktūras, užtikrinančias pagarbą pagrindinėms teisėms ir garantuojančias galimybę gauti tarptautinę apsaugą laikantis negrąžinimo principo.

Rumunijoje kova su neteisėta migracija ir prekyba žmonėmis yra du prioritetai, kuriuos šalis aktyviai įgyvendina, Šengeno informacinė sistema yra gerai įdiegta, rašome pranešime.

2022 metų lapkričio 10 dieną Europos Parlamentas pateikė teigiamą nuomonę dėl Tarybos sprendimo dėl visiško Šengeno acquis (teisinės bazės) taikymo Kroatijoje projekto. 2022 metų spalio 18 dieną EP priėmė rezoliuciją, kuria Taryba raginama leisti Rumunijai ir Bulgarijai prisijungti prie Šengeno erdvės.

Pirmininkaujant Čekijai, gruodžio 8 dieną Teisingumo ir vidaus reikalų taryba balsuos dėl visateisio Bulgarijos, Rumunijos ir Kroatijos dalyvavimo erdvėje be vidaus sienų kontrolės.

Šengeno erdvė yra didžiausia laisvo keliavimo zona pasaulyje, kurioje šiuo metu dalyvauja 22 ES šalys, tarp jų Lietuva, ir keturios asocijuotosios ne ES šalys.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

SAVANORIŠKAI

Lenda į LGBTQ iškrypėlių maišą. Pavyzdynės valstybės Suomija ir Švedija parsidavė Amerikos banditams, o tie kiemsargiukai ES iškrypėliams...

tik

baigiasi sio /turgelio/ vienybe nes skirtingos salys skirtingi paprociai o lgbt savus nesasi su savim tam pavizdys vengrija lenkija cekija likom mes 1 su visa saika politpridurku kuriuos matomai uzvalde zydai taip naglai savo tvarka darantys visur po svetymom iskabom iskyrus RTVi kanala rusu kalba is niujorko kuri matomai su tuo demon kratyniu ir valdo dziaugsmingais pranesimais???===

pritariu

laikas minėtas šalis priimti į Šengeną. ES turi būti vieninga.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS