EK nori veiksmingesnių teisės aktų oligarchų turtui konfiskuoti | kl.lt

EK NORI VEIKSMINGESNIŲ TEISĖS AKTŲ OLIGARCHŲ TURTUI KONFISKUOTI

Europos Komisija trečiadienį pasiūlė teisinius pakeitimus, kuriais siekiama paskatinti valstybes nares veiksmingiau areštuoti Rusijos oligarchų, pažeidinėjančių su karu Ukrainoje susijusias sankcijas, turtą.

Siekdama spręsti fragmentiškumo problemą, ES vykdomosios valdžios institucija nori klasifikuoti sankcijų vengimą kaip ypač sunkų nusikaltimą, o tai reiškia, kad visos ES šalys turėtų bendras minimalias apibrėžtis ir bausmes, kad būtų lengviau atlikti tyrimus tarpvalstybiniu mastu.

„Daug kartų matėme, kad turtas išieškomas ir konfiskuojamas iš smulkių žuvelių, o didieji rykliai randa būdų, kaip išsisukti“, – spaudos konferencijoje Briuselyje sakė Europos Komisijos vicepirmininkas Margaritis Schinas.

„Turime užtikrinti, kad asmenys ar įmonės, kurios apeina ES ribojimo priemones, būtų patrauktos atsakomybėn“, – sakė už teisingumą atsakingas Europos Komisijos narys Didier Reyndersas.

Komisija taip pat nori atnaujinti taisykles, kad paspartintų išieškojimo procesą ir sustiprintų nacionalinių institucijų įgaliojimus susekti, įšaldyti, konfiskuoti ir tvarkyti iš nusikalstamos veikos gautas pajamas.

EK teigimu, oligarchai, bandantys išvengti sankcijų, parduoda ar perleidžia nuosavybės teises į savo turtą, o savo jachtas išplukdo į tarptautinius vandenis.

Europos Vadovų Tarybos duomenimis, nuo 2014 metų, kai Rusija įsiveržė į Ukrainos Krymo pusiasalį, ES įvedė sankcijas daugiau nei 1 000 fizinių ir 80 juridinių asmenų.

Įvedus papildomas sankcijas nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį, buvo įšaldyta Rusijos oligarchams priklausančių prabangių jachtų, nekilnojamojo turto ir kito turto už beveik 10 mlrd. eurų.

Komisijos pasiūlymas pateiktas vykstant diskusijoms, kaip finansuoti trumpalaikius Ukrainos finansinius poreikius ir atstatymą po karo.

D. Reyndersas sakė, kad valstybėse narėse teismo sprendimu konfiskuotas turtas galėtų būti skirtas nukentėjusiems nuo karo Ukrainoje ir šalies atstatymui ateityje.

Naujasis Komisijos pasiūlymas bus pateiktas 27 ES valstybėms narėms ir Europos Parlamentui, kurie turės jam pritarti prieš priimdami naują teisės aktą.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Europos Komisija, oligarchų turtas, Margaritis Schinas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS