EK vadovė perspėja Rusiją dėl prekybos ryšių augant įtampai dėl Ukrainos | kl.lt

EK VADOVĖ PERSPĖJA RUSIJĄ DĖL PREKYBOS RYŠIŲ AUGANT ĮTAMPAI DĖL UKRAINOS

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ketvirtadienį perspėjo Maskvą, kad Rusijai prekyba su Europos Sąjunga yra „daug svarbesnė“ nei atvirkščiai, Europai ruošiantis reaguoti į galimą išpuolį prieš Ukrainą.

Įspėjimas nuskambėjo Vakarams ir Rusijai paaštrinus savo retoriką dėl Ukrainos, kurios pasienyje sutelkta dešimtys tūkstančių rusų karių.

„Jei padėtis pablogės, jei bus toliau puolamas Ukrainos teritorinis vientisumas, atsakysime masinėmis ekonominėmis ir finansinėmis sankcijomis“, – sakydama kalbą per virtualų Pasaulio ekonomikos forumą pabrėžė U. von der Leyen.

„Europos Sąjunga yra didžiausia Rusijos prekybos partnerė ir didžiausia investuotoja. Ir taip, šie prekybiniai santykiai mums yra svarbūs. Tačiau Rusijai jie daug svarbesni“, – nurodė ji.

„Tikimės, kad išpuolio nebus, bet jei taip nutiktų, esame pasirengę“, – pridūrė EK vadovė.

Susiklosčiusi padėtis kursto nerimą, kad palyginti nedidelio intensyvumo konfliktas Ukrainoje – kurios dalį Rusija aneksavo 2014 metais ir kurioje Maskvos remiami separatistai tebekovoja su Kijevui ištikimomis pajėgomis – gali peraugti į daug didesnę konfrontaciją.

Europos Sąjunga viešai neskelbia, kokias ekonomines sankcijas taikytų, jei imtųsi atsako į potencialią tolesnę Rusijos invaziją. Tačiau blokas leido aiškiai suprasti, kad kartu su Jungtinėmis Valstijomis siektų griežtai nubausti Maskvą, jei rusų kariuomenė įžengtų į Ukrainą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS