Ekspopiežius Benediktas pasisakė prieš kunigystės atvėrimą vedusiems vyrams | kl.lt

EKSPOPIEŽIUS BENEDIKTAS PASISAKĖ PRIEŠ KUNIGYSTĖS ATVĖRIMĄ VEDUSIEMS VYRAMS

Buvęs popiežius Benediktas XVI paragino savo įpėdinį Pranciškų neatverti vedusiems vyrams galimybės tapti kunigais.

Šis sekmadienį paskelbtas kreipimasis apstulbino Vatikano ekspertus.

2013 metais atsistatydinęs pontifikas gina dvasininkų celibatą knygoje, parašytoje kartu su itin konservatyvių pažiūrų kardinolu Robertu Sarah (Robertu Sara). Išskirtinė teisės paskelbti jos ištraukas buvo suteikta Prancūzijos dienraščiui „Le Figaro“.

„Nebegaliu ilgiau tylėti!“ – Benediktas rašo knygoje, išleistoje po praeitais metais Vatikane įvykusio Amazonės regiono vyskupų nepaprastojo susitikimo, per kurį rekomenduota, jog kai kuriomis aplinkybėmis vedę vyrai galėtų būti įšventinami į kunigus.

92 metų popiežius emeritas ir Gvinėjos kardinolas R. Sarah pateikė savo mintis apie kontroversišką klausimą, ar vadinamiesiems „viri probati“ (įrodytos doros vyrams) turėtų būti leista tapti kunigais.

Pranciškus šiuo metu svarsto galimybę leisti tokią praktiką atokiuose regionuose, pavyzdžiui, Amazonėje, kur dėl kunigų stygiaus bendruomenės retai turi galimybę klausyti mišių. Tikimasi, kad pontifikas sprendimą šiuo klausimu paskelbs ateinančiomis savaitėmis.

Benediktas ir R. Sarah prašo visos Bažnyčios nesileisti „palenkiamai“ dėl „blogų prašymų, vaidybos, velniško melo, madingų klaidų, kuriomis norima nuvertinti kunigų celibatą“.

„Privalu, būtina, kad kiekvienas – vyskupai, kunigai ir pasauliečiai – vėl leistųsi vedami tikėjimo, žvelgdami į Bažnyčią ir kunigų celibatą, saugantį jos paslaptį“, – rašo dvasininkai.

Jie perspėjo, kad kunigai yra „sutrikdyti nepaliaujamų abejonių dėl jų pašventinto celibato“.

„Santuokos būsena taikoma vyrui kaip visumai, o kadangi tarnystė Viešpačiui taip pat reikalauja visų vyro išgalių, neatrodo įmanoma įgyvendinti šiuos du pašaukimus vienu metu“, - rašo Benediktas.

R. Sarah teigia, kad celibatas gali būti „išbandymas“, bet taip pat atnešti „išsivadavimą“.

„Rimtas pažeidimas“

Benediktas, tapęs pirmuoju per beveik 600 metų atsistatydinusiu popiežiumi, ir pradžių atsidėjo ramioms kontempliacijoms Vatikane, bet pastaruoju metu vis dažniau pasisako katalikams svarbiais klausimais.

Jis ir R. Sarah teigia, kad jų kreipimasis nėra „politinis manevras“ arba „valdžios žaidimai“.

Tačiau Vatikano ekspertai reiškė nuostabą, kad pontifikas emeritas reiškia savo nuomonę šia itin jautria tema.

„Benediktas XVI iš tikrųjų nenutraukia tylos, nes jis (ir jo aplinka) niekada nesijautė susaistyti šio pažado. Tačiau tai yra rimtas pažeidimas“, -  per „Twitter“ pakomentavo Massimo Faggioli (Masimas Fadžolis), rašantis straipsnius katalikų laikraščiui „La Croix“.

JAV laikraščio „National Catholic Reporter“ apžvalgininkas Joshua McElwee (Džošua Makelvis) savo tviterio žinutėje rašo, kad „buvusiam popiežiui viešai kalbėti apie kažką, kad šiuo metu svarsto jo įpėdinis“, yra „neįtikėtina“.

Tuo metu Vatikano ekspertas Iacopo Scaramuzzi (Jakopas Šaramucis) atreipė dėmesį, kad „sugyventi (Vatikane) bus keblu, jeigu popiežius emeritas negerbs savo paties pažado pasislėpti ir paklusti“.

Mintis, kad atokiose vietovėse ištuštėjusias sakyklas galėtų užimti vedę vyrai, yra vertinama prieštaringai. Kritikai perspėja, kad šis daug emocijų žadinantis klausimas gali suskaldyti Katalikų Bažnyčią.

Tuo metu šalininkai sako, kad Bažnyčios taisykles nebūtų privalu perrašyti – Pranciškus gali tiesiog pritaikyti išimtis, panašias į taikomas vedusiems anglikonų pastoriams, vėliau atsivertusiems į katalikybę.

Tačiau Bažnyčios ultrakonservatyvusis sparnas, ypač Europoje ir Šiaurės Amerikoje, griežtai pasisako prieš tokius siūlymus ir perspėja, kad taikant išimtis gali būti atvertas kelias celibato visuotiniam panaikinimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Ką ir reikėjo įrodyt: NORMALI seksualinė orientacija kunigams SVETIMA!

+

Ar celibato panaikinimas nepadidintų pašaukimų skaiciu? Gal panaikinus celibatą bent iš pradžių ir pagausėtų pašaukimų, tačiau taip blogio nenugalėtume, o kapituliuotume prieš jį. Tada kunigais taptų daug tokių, kurie išvis neturi pašaukimo. Verčiau reikia klausti, kodėl anksčiau atsirasdavo pakankamai žmonių, galėjusių paaukoti tokią auką, o šiandien tokių žmonių labai reta.

kiek ilgai s u t a n i s t a i piktnaudžiaus,

"kokybės" ženklu-celibatu.---Matome ,kad ne tik kunigai nenori prarasti šio "kokybės"indekso

SUSIJUSIOS NAUJIENOS