Ekspremjeras S. Hariri grįžo į Libaną po trejų savanoriškos tremties metų | kl.lt

EKSPREMJERAS S. HARIRI GRĮŽO Į LIBANĄ PO TREJŲ SAVANORIŠKOS TREMTIES METŲ

  • 0

Buvęs premjeras Saadas Hariri (Saadas Hariris) penktadienį grįžo į Libaną po trejų savanoriškos tremties užsienyje metų ir nieko nelaukdamas nuvyko susitikti su dabartiniu šalies vyriausybės vadovu Tammamu Salamu (Tamamu Salamu), pranešė jo biuras.

S.Hariri, iškiliausias šalies sunitų lyderis, netikėtai grįžo į tėvynę po to, kai trečiadienį paskelbė, jog Saudo Arabijos karalius Abdullah (Abdula) jam pažadėjo, kad Rijadas suteiks Libanui vieno milijardo dolerių paramą kovoti su džihadistai prie Sirijos sienos.

S.Hariri sugrįžo itin lemtingu momentu šalies sunitams, kurie sudaro maždaug trečdalį gyventojų ir kurių dauguma remia sukilimą prieš prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą al Asadą) kaimyninėje Sirijoje.

Savo ruožtu Libano šiitai, įskaitant ir galingą judėjimą „Hizbollah“, tradiciškai palaiko B.al Assado režimą.

S.Hariri palaiko nuosaikius sukilėlius Sirijoje, tačiau yra priešiškas ekstremistams, kurie įgijo tvirtesnes pozicijas Sirijoje ir taip pat pritraukė rėmėjų Libane, daugiausia šiauriniame Tripolio uoste, Sidone pietuose ir Bekos slėnyje rytuose.

44 metų S.Hariri nuolat išsakydavo besąlygišką paramą Libano armijai, vadindamas ją „raudonąja linija“, kurios nevalia liesti.

Tačiau kai kurie sunitai kritikuoja armiją, teigdami, kad ji pasitarnaujanti „Hizbollah“, kuri taip pat kovoja su sukilėliais Sirijoje, aštrindamas priešiškumą tarp šių dviejų konfesinių bendruomenių Libane.

S.Hariri išvyko iš šalies 2011 metais, praėjus keliems mėnesiams po to, kai jo vyriausybė žlugo pasitraukus „Hizbollah“, kuri yra jo pagrindinė politinė varžovė, deleguotiems ministrams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS