Elizabeth II tapo ilgiausiai valdžiusia Britanijos monarche be didelių iškilmių | kl.lt

ELIZABETH II TAPO ILGIAUSIAI VALDŽIUSIA BRITANIJOS MONARCHE BE DIDELIŲ IŠKILMIŲ

  • 0

Didžioji Britanija trečiadienį džiūgavo, kad karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) tapo ilgiausiai kada nors šią šalį valdžiusia monarche, nors ji pati kukliai sakė, kad šis pasiekimas „nėra tas, kurio kada nors būčiau siekusi“.

Londone skambėjo Vestminsterio abatijos varpai, o premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) parlamente pareiškė, kad 63 metus besitęsiantis 89 metų Elizabeth II valdymas yra „aukso gija, besidriekianti per tris pokario kartas“.

„Ilgas gyvenimas neišvengiamai veda per daugelį gairių. Maniškis – ne išimtis“, – karalienė sakė džiūgaujančiai miniai, žmonėms mojuojant Britanijos ir Škotijos vėliavomis, kai monarchė atidarė naują geležinkelio liniją Škotijoje.

Ji pridūrė, kad dabartinė sukaktis „nėra ta, kurios kada nors būčiau siekusi“.

„Tačiau dėkoju jums visiems ir daugeliui kitų šalyje bei užsienyje už jūsų jaudinamas žinutes“, – sakė karalienė, įsisegusi deimantais nusagstytą segę, kadaise priklausiusią ankstesnei rekordiškai ilgai viešpatavusiai monarchei – jos proprosenelei karalienei Victoriai (Viktorijai).

Elizabeth II šiuo atžvilgiu pranoko Victoriją 16 val. 30 min. Grinvičo (19 val. 30 min. Lietuvos) laiku, kaip rodo tiksliausi karališkųjų pareigūnų apskaičiavimai.

„Šiandien karalienė Elizabeth II oficialiai tapo ilgiausiai valdžiusia Britanijos monarche“, – sakoma tuo laiku paskelbtoje žinutėje monarchjos oficialioje „Twitter“ paskyroje.

Karalienė soste išbuvo daugiau negu 23 226 dienas, o jos viešpatavimas tęsėsi nuo niūrių pokario metų iki skaitmeninio amžiaus, retkarčiais sutrikdomas karališkosios šeimos skandalų.

Vėliau trečiadienį ji surengė privačią vakarienę Balmoralo pilyje, savo tradicinėje vasaros rezidencijoje Škotijoje, kur taip pat dalyvavo jos anūkas princas Williamas (Viljamas) ir jo žmona Kate (Keit).

„Ji yra mūsų karalienė, o mes negalėtume labiau ja didžiuotis, – D.Cameronas sakė parlamentui. – Ji tarnavo šiai šaliai su netrikdomu kilmumu, orumu ir padorumu, ir tegul jis dar ilgai tai daro.“

Trečiadienį prie Bakingamo rūmų susirinko švęsti Elizabeth II gerbėjai iš viso pasaulio.

„Tai labai ypatinga diena; mums teko didelė privilegija būti čia, dalytis šia akimirka su visais kitais pasaulyje“, – sakė 68 metų Janice Gallagher (Dženis Galager), atvykusi iš Australijos.

Miesto šauklys Tony Appletonas (Tonis Epltonas) perskaitė susirinkusiems pranešimą apie šį karalienės valdymo pasiekimą ir kartu su minia triskart sušuko „Valio!“ monarchės garbei.

Tuo tarpu Karališkasis paštas paskelbė, kad ateinančiais metais 1-osios klasės pašto ženklai bus karališkojo purpuro spalvos, o ant Londono dangoraižio „BT Tower“ nušvito žodžiai „Tegu ji ilgai viešpatauja“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS