EP komitetas nuogąstauja dėl didėjančio Baltarusijos pavaldumo Maskvai | kl.lt

EP KOMITETAS NUOGĄSTAUJA DĖL DIDĖJANČIO BALTARUSIJOS PAVALDUMO MASKVAI

  • 0

Europos Parlamento užsienio reikalų komitetas antradienį pritarė rezoliucijai, kurioje nuogąstaujama dėl didėjančio Baltarusijos pavaldumo Maskvai.

Rezoliucijoje reiškiamas nerimas dėl didėjančio politinio, ekonominio, karinio ir kultūrinio Baltarusijos pavaldumo Maskvai ir smerkiamas Minsko dalyvavimas plataus masto Rusijos invazijoje į Ukrainą.

EP metiniame Europos Sąjungos ir Minsko santykių vertinime smerkiamos nuolatinės sisteminės represijos prieš pilietinę visuomenę ir žmogaus teisių pažeidimai Baltarusijoje, pažymima pranešime žiniasklaidai.

Jame nurodoma, kad dėl besitęsiančių represijų iš Baltarusijos pabėgo daugiau nei 300 000 asmenų, o beveik 1 500 žmonių šiuo metu laikomi politiniais kaliniais, kuriuos dokumentas ragina nedelsiant paleisti.

Dokumentas taip pat smerkia Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymą dislokuoti Maskvos taktinius branduolinius ginklus Baltarusijoje, kurios autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka yra vienas iš artimiausių Rusijos sąjungininkų.

Europarlamentarai ragina „patraukti baudžiamojon atsakomybėn Baltarusijos politinę ir karinę vadovybę už nusikaltimus žmonijai ir genocidą“, be to, jų teigimu, Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) turėtų apsvarstyti galimybę išduoti A. Lukašenkos arešto orderį.

TBT kovą išdavė V. Putino ir Rusijos vaiko teisių komisarės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderius. Teismas teigė, kad orderiai susiję su kaltinimais karo nusikaltimais – neteisėta ukrainiečių vaikų deportacija. Kremlius ir M. Lvova-Belova atmetė kaltinimus ir nurodė, kad Rusija nepripažįsta teismo jurisdikcijos.

„A. Lukašenkos režimas vykdo masines vidaus represijas prieš baltarusius ir remia Rusijos karą prieš Ukrainą. ES santykių su Baltarusija strategijoje reikia atsižvelgti į Minsko režimo nusikaltimus, reikalauti atsakomybės ir, bendradarbiaujant su Baltarusijos demokratinėmis jėgomis, rasti būtinus sprendimus dėl Baltarusijos žmonių europinių siekių užtikrinti laisvę ir nepriklausomybę“, – pažymėjo rezoliuciją parengęs Lietuvos europarlamentaras Petras Auštrevičius.

Rezoliucijoje, be kitų dalykų, reiškiamas susirūpinimas dėl Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ samdinių, kurie po praėjusį mėnesį nutraukto maišto sutiko persikelti į Baltarusiją.

Nurodoma, kad jų atvykimas kelia grėsmę Baltarusijos kaimyninių šalių ir visos ES saugumui, ir raginama „Wagner“ įtraukti į teroristinių grupių sąrašą.

Rezoliucijoje europarlamentarai taip pat išreiškė paramą baltarusių identitetui ir šalyje gyvenančioms tautinėms mažumoms, kurias diskriminuoja Minsko režimas, ir pasiūlė stiprinti ekonominę paramą opozicijai, žmogaus teisių aktyvistams, nepriklausomai žiniasklaidai ir demokratinėms jėgoms.

EP rezoliucijos dėl ES santykių su Baltarusija projektui pritarė 49 EP komiteto nariai, trys buvo prieš ir du susilaikė.

Galutinis rezoliucijos tekstas bus tvirtinamas rugsėjį Strasbūre vyksiančioje EP plenarinėje sesijoje.

Gairės: Rusija, Baltarusija, pavaldumas, Europos parlamentas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS