ES diplomatijos vadovas tikisi, kad Bendrija patvirtins vakciną „Sputnik V“ | kl.lt

ES DIPLOMATIJOS VADOVAS TIKISI, KAD BENDRIJA PATVIRTINS VAKCINĄ „SPUTNIK V“

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) penktadienį išreiškė viltį, kad Rusijoje sukurta vakcina nuo COVID-19 artimiausiu laiku bus naudojama visoje 27 narių Bendrijoje.

Maskvoje viešintis J. Borrellis sakė, kad vakcina „Sputnik V“ yra „gera žinia visai žmonijai“.

Šią vakciną Rusijos vyriausybė patvirtino rugpjūčio mėnesį ir daugelis užsienio valstybių susidomėjo jos įsigijimu.

Remiantis Rusijos mokslininkais, ši vakcina atrodo saugi ir veiksminga prieš COVID-19, rodo britų medicinos žurnale „The Lancet“ paskelbti specialaus tyrimo pirminiai rezultatai. Pasak tyrėjų, atlikus vakcinos bandymus su maždaug 20 tūkst. savanorių Rusijoje, vakcinos efektyvumas pasirodė siekiantis maždaug 91 procentą. Be to, ji veikiausiai apsaugo pasiskiepijusius nuo sunkios ligos formos.

ES yra pasirašiusi šešias sutartis dėl daugiau nei 2 mlrd. dozių įvairių gamintojų vakcinų įsigijimo, tačiau kol kas Bendrijoje patvirtintos tik trys iš jų, o vakcinų tiekimas stringa dėl vėluojančios gamybos.

„Dabar tikiuosi, kad Europos vaistų agentūra galės patvirtinti šios vakcinos efektyvumą, kad ji taip pat galėtų būti naudojama Europos Sąjungos valstybėse, – sakė J. Borrellis. – Tai gera žinia, nes susiduriame su vakcinų stygiumi.“

Europos vaistų agentūra (EVA) dar negavo prašymo leisti platinti „Sputnik V“. Šią savaitę agentūra gavo vakcinos kūrėjų prašymą dėl mokslinių rekomendacijų, ir buvo surengtas susitikimas „aptarti plėtros planą bei tolesnį bendradarbiavimą su agentūra“.

Vienas svarbiausių kriterijų, kuriuos vertina EMA prieš suteikdama leidimą prekybai vakcinomis, yra vaistų gamintojų pajėgumai gaminti vakcinas ES.

Europos Komisija kol kas nepaskelbė planų apie kolektyvinį vakcinos „Sputnik V“ dozių pirkimą, pasikliaudama su kitais gamintojais sudarytomis sutartimis. Tačiau Bendrijos narės taip pat gali savarankiškai derėtis dėl atskirų sutarčių, jeigu jos neprieštarauja ES vykdomosios valdžios institucijos  sudarytai išankstinei pirkimų sutarčiai.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė palaikantis intensyvius ryšius su Europos kolegomis dėl šių vakcinų, ir kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas aptarė Vokietijos ir Rusijos bendradarbiavimo galimybę.

„Manau, kad bendradarbiavimas šioje srityje atliks teigiamą vaidmenį“, – kalbėjo jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Duokit man Sputnik V

AstraZeneca skiepikit lanzbergi ir jo šunauja...

durna visiškai

ko jis pas tą tironą važiavo iš vis. Gėda

Vidas

Vakarietiška vakcina gerai. Tada kokio bieso bijot skiepytis tuo brudu ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS