ES ieško strategijos energijos kainoms sumažinti Ukrainos krizės metu | kl.lt

ES IEŠKO STRATEGIJOS ENERGIJOS KAINOMS SUMAŽINTI UKRAINOS KRIZĖS METU

Europos valstybės skubiai ieško strategijos su energija susijusios infliacijos bangai pažaboti, Rusijos karui Ukrainoje išprovokavus naftos kainų augimą – ypač naftos, kurios kaina perkopė 100 JAV dolerių (90 eurų) už barelį.

Vyriausybės svarsto, kokiomis priemonėmis galėtų reaguoti, kad sumažintų įtampą įmonėms ir vartotojams, maisto kainoms pakilus į dešimtmečius nematytas aukštumas.

Į politinių priemonių arsenalą įeina energijos mokesčių ir kainų mažinimas, taip pat tikslinė valstybės parama, kai kurių žemyno šalių ekonomikoms nešant didesnę naštą už kitų.

Europos Komisija šio mėnesio pradžioje pareiškė, kad gali pratęsti biudžeto drausmės taisyklių taikymo stabdymą iki kitų metų, kelioms ES valstybėms raginant bendrai reaguoti į karo finansines pasekmes ir pandemijos sukeltus padarinius.

Kiekvienam savo

Švedija, kur mokestis kurui yra didžiausias Europoje, pirmadienį pranešė laikinai sumažinantis akcizą iki 1,30 kronos (0,12 euro) už litrą, taikant 1,5 mlrd. JAV dolerių (1,35 mlrd. eurų) specialių priemonių paketą.

Belgija ir Nyderlandai nusprendė mažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) kurui – natūralioms dujoms, elektrai ir šildymui – ir taip pat sumažinti akcizą degalams, kad pažabotų kainų augimą.

Pildami pilną 60 litrų baką Belgijos vartotojai sutaupys apie 10 eurų, o vidutinei olandų šeimai kaina už energijos sąnaudas sausio–birželio mėnesiais sumažės maždaug 140 eurų.

Belgijoje neturtingiausi namų ūkiai galės naudotis vadinamuoju „socialiniu tarifu“ elektrai ir gamtinėms dujoms iki rugsėjo mėnesio.

Lenkijos vyriausybė pratęsė daugybę priemonių, kurių ėmėsi dar prieš karą Ukrainoje ir kurios turėjo veikti kaip „skydas“ nuo infliacijos.

Kaip praėjusį savaitgalį pažymėjo Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis), „kova su Putinu turi savo kainą“.

Nuo vasario 1 dienos buvo sumažintas PVM dujoms, kuris anksčiau buvo 23 procentai.

Maždaug 5 mln. šeimų Lenkijoje, į kurią atvyko mažiausiai 1,8 mln. ukrainiečių pabėgėlių, taip pat gaus pagalbos paketą, padėsiantį joms išgyventi maisto kainų augimą.

Gairės: nafta, kainos, didelės kainos, ES strategija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS