ES įšaldo paramą Afganistano plėtrai, kol sulauks atitinkamų Talibano garantijų | kl.lt

ES ĮŠALDO PARAMĄ AFGANISTANO PLĖTRAI, KOL SULAUKS ATITINKAMŲ TALIBANO GARANTIJŲ

Europos Sąjungoje vyksta diskusijos dėl tolesnių veiksmų Afganistane migracijos, saugumo, plėtros ir humanitarinės pagalbos klausimais, pirmadienį pranešė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) atstovas Peteris Stano (Peteris Stanas).

„Šiuo metu Europos Sąjunga ir jos institucijos priėmė sprendimą, kad mūsų [Afganistanui skirtos] plėtros programos bus įšaldytos ir sustabdytos, kol paaiškės situacija ir būsime tikri, kad yra užtikrinamos būtinos sąlygos“, – P. Stano sakė Briuselyje.

Tai jis pareiškė atsakydamas į klausimą dėl Rusijos raginimo ES neįšaldyti Afganistano aukso ir užsienio valiutos atsargų užsienyje ir galimo Europos Sąjungos dalyvavimo Maskvos siūlomoje tarptautinėje konferencijoje dėl Afganistano ekonomikos atstatymo.

„Taip pat galiu jums priminti, kad daugeliui Talibano narių ES taiko sankcijas, atsižvelgdama į JT sankcijas, ir jeigu tai nepasikeis, Europos Komisija savo sprendimo nepakeis. Nekeisime pozicijos, kol neišvysime pasitikėjimo vertų garantijų dėl Talibano veiksmų Afganistane, susijusių su jo tarptautiniais įsipareigojimais“, – nurodė J. Borrellio atstovas. Jis patikslino, kad, be kita ko, kalbama apie pagarbą pagrindinėms žmogaus teisėms, ypač moterų ir mažumų teisėms.

„Diskusijos apie tai, kaip būtų galima suvaldyti šią situaciją, ir su [lėšų] atšildymu ar papildomu užšaldymu susiję klausimai  – visa tai bus vertinama atsižvelgiant į minėtus kriterijus. Tai bus viena iš temų, kurias vėliau šią savaitę Slovėnijoje vyksiančiame susitikime aptars užsienio reikalų ministrai“, – nurodė P. Stano.

Anksčiau pirmadienį Kremliaus pasiuntinys Afganistanui Zamiras Kabulovas perspėjo neįšaldyti šalies užsienio valiutos atsargų užsienyje ir paragino atidaryti humanitarinės pagalbos gyventojams koridorius. Jis taip pat sakė, kad Rusija siūlo surengti tarptautinę konferenciją Afganistano ekonomikos atstatymo klausimams aptarti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

nespėjo usa išvesti karius iš afganistano žiūrėk jau lipa ant kulnu ponas briuselis matom kaip rupinasi , negali leisti patiems šalies gyventojams pagal savo norus tvarkytis, vis nosis kiša, ir trugdo kiša savo politika ,o kam to reikia ar mažai jau pabegėliu išsilakste po visa europa, eikte po velniu iš visu pusiu neterškite šaliu ir nemelokite, leiskite gyventi šalims patiems tvarka darantiems, viso stop tu bajeriu užtenka, ir mums lietuvoj užtenka gaiisrininku savus turime degėsius, mažiau kiškite nosi bus geriau, mums, be jūsų,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS