ES įspėja dėl poliarizacijos Centrinės Afrikos Respublikoje | kl.lt

ES ĮSPĖJA DĖL POLIARIZACIJOS CENTRINĖS AFRIKOS RESPUBLIKOJE

  • 0

Europos Sąjunga trečiadienį paragino Centrinės Afrikos Respublikoje taikyti įtraukesnes demokratines procedūras po to, kai konstituciniame referendume buvo panaikinti prezidento kadencijos apribojimai.

Pirmadienį CAR aukščiausiasis teismas galutinai patvirtino liepos 30 dieną įvykusio referendumo, kuriame 95 proc. rinkėjų pasisakė už pakeitimus, rezultatus.

Opozicijos aršiai kritikuojamoje Konstitucijos redakcijoje panaikinamas CAR galiojęs dviejų kadencijų apribojimas ir prezidento įgaliojimai pratęsiami nuo penkerių iki septynerių metų.

„ES atkreipia dėmesį į konstitucinio referendumo CAR rezultatus“, – socialiniuose tinkluose teigė ES užsienio reikalų atstovas Peteris Stano (Pėteris Stanas).

Jis išreiškė susirūpinimą dėl besitęsiančios politinės poliarizacijos ir sakė: „ES ragina CAR taikyti įtraukesnes ir skaidresnes demokratines procedūras.“

Anksčiau Vašingtonas išreiškė griežtesnę poziciją, o Jungtinių Valstijų valstybės departamento atstovas įspėjo, kad šis pakeitimas kenkia šalies demokratinėms procedūroms.

Vieną iš skurdžiausių ir problemiškiausių pasaulio šalių, CAR, neturinčią priėjimo prie jūros, nuo 1960 metų, kai ji tapo nepriklausoma nuo Prancūzijos, didžiąją jos istorijos dalį krečia konfliktai ir politiniai neramumai.

2018 metais prezidentas Faustinas Archange'as Touadera (Fostenas Arkanžas Tuadera) pasitelkė Rusijos samdinių bendrovę „Wagner“, kad ši padėtų apmokyti jo ginkluotąsias pajėgas, o po dvejų metų, sukilėlių grupuotėms veržiantis į sostinę, pasamdė daugiau rusų.

Prancūzija, kuri 2013-aisiais įsikišo, kad padėtų sustabdyti pilietinį karą, įsiplieskusį tarp religinių grupuočių, gruodį išvedė paskutinius savo karius.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS