ES ketina persvarstyti santykius su JAV, atsakyti į Kinijos iššūkius | kl.lt

ES KETINA PERSVARSTYTI SANTYKIUS SU JAV, ATSAKYTI Į KINIJOS IŠŠŪKIUS

Europos Sąjunga sieks užmegzti naują aljansą su Jungtinėmis Valstijomis pasibaigus prezidento Donaldo Trumpo kadencijai, taip pat atsakyti į Kinijos iššūkius, pranešė laikraštis „Financial Times“.

Leidinys remiasi dokumento projektu, kuris bus svarstomas per gruodžio 10–11 dienomis vyksiantį ES viršūnių susitikimą. Siūloma surengti ES ir JAV vadovų susitikimą pirmoje 2021 metų pusėje ir pateikti naujo transatlantinio bendradarbiavimo planą.

Iniciatyvos autoriai taip pat ragina atkurti ES ir JAV ryšius visose srityse, įskaitant kovą su koronavirusu ir vakcinų kūrimą, kibernetinės erdvės reguliavimą ir ekologiją.

Prezidentaujant D. Trumpui, Briuselio ir Vašingtono santykiai tapo gana įtempti. Laikraštis pažymi, kad Europa „pajuto palengvėjimą“ dėl rinkimų rezultatų Amerikoje. ES ir dauguma bloko valstybių pasveikino išrinktąjį prezidentą demokratą Joe Bideną.

Tuo pat metu ES planuoja aktyviau spręsti Kinijos keliamus „iššūkius“.

„ES ir JAV, būdamos atviros demokratinės visuomenės ir rinkos ekonomikos, sutinka, kad augantis Kinijos pasitikėjimas savimi yra strateginis iššūkis, net jei ne visada galime susitarti dėl geriausio šios problemos sprendimo būdo“, – dokumento projektą cituoja „Financial Times“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

o

euroavinams bus good kai Trumpas laimes rinkimus kitu atveju gali buti visiems /sakes/?...

Skaitytojas

Good news!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS