ES lyderiai antrųjų karo metinių išvakarėse žada nenustoti remti Ukrainos | kl.lt

ES LYDERIAI ANTRŲJŲ KARO METINIŲ IŠVAKARĖSE ŽADA NENUSTOTI REMTI UKRAINOS

  • 0

Europos Sąjungos (ES) aukščiausi pareigūnai penktadienį – antrųjų Rusijos invazijos į Ukrainą metinių išvakarėse – pažadėjo ir toliau tvirtai remti Kyjivą, kad šis karas baigtųsi.

„Kaip niekada anksčiau esame vieningi ir ištikimi savo pažadui remti Ukrainą tiek, kiek reikės“, – sakoma Europos Vadovų Tarybos, Europos Komisijos ir Europos Parlamento vadovų pareiškime.

„Europos Sąjunga ir toliau teiks tvirtą ir neabejotiną politinę, karinę, finansinę, ekonominę, diplomatinę ir humanitarinę paramą, kad padėtų Ukrainai apsiginti, apsaugoti savo žmones, miestus ir ypatingos svarbos infrastruktūrą, atkurti teritorinį vientisumą, susigrąžinti tūkstančius deportuotų vaikų ir užbaigti karą“, – teigė jie.

Diplomatai sakė, kad iš pradžių pareiškimas turėjo būti paskelbtas 27 ES šalių vardu, tačiau Vengrija – artimiausia Rusijos sąjungininkė bloke – atsiribojo nuo pareiškimo.

Antrosios metinės šeštadienį minimos tuo metu, kai nepakankamai ginkluotiems Ukrainos kariams sunkiai sekasi išlaikyti fronto liniją ir kyla abejonių dėl būsimos Jungtinių Valstijų paramos.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis, ES Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ir Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola (Roberta Mecola) pažadėjo, kad „mes ir toliau tenkinsime neatidėliotinus Ukrainos karinius ir gynybos poreikius, įskaitant skubiai reikalingų šaudmenų ir raketų tiekimą“.

„Rusija ir jos vadovai mokės vis didesnę kainą už savo veiksmus“, – pabrėžė jie.

„Kartu su partneriais esame paskelbę precedento neturinčių sankcijų Rusijai ir prie karo prisidėjusiems asmenims ir toliau esame pasirengę didinti spaudimą Rusijai, kad apribotume jos galimybes kariauti.“

ES penktadienį oficialiai įvedė naują sankcijų Maskvai paketą – jau 13-ąjį nuo 2022 metų vasarį pradėtos invazijos.

Tačiau Rusijos ekonomika pademonstravo netikėtą atsparumą Vakarų ekonominiam spaudimui, o Kremlius nerodo jokių ženklų, kad keistų kursą dėl karo.

Dar kartą parodydamas paramą, Briuselis pranešė, kad U. von der Leyen šeštadienį atvyks į Kyjivą paminėti karo pradžios metinių.

Gairės: karas Ukrainoje, ES lyderiai, Ursula von der Leyen, Charles Michelis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS