Europos Sąjunga nemato pagrindo naujoms „Brexit“ deryboms | kl.lt

EUROPOS SĄJUNGA NEMATO PAGRINDO NAUJOMS „BREXIT“ DERYBOMS

Europos Komisija šiuo metu nemato pagrindo tolesnėms „Brexit“ deryboms ir dėl to baiminasi netvarkingo Didžiosios Britanijos išstojimo iš ES spalio 31 dieną. Anot diplomatų, likusių ES šalių atstovai buvo dar kartą informuoti, kad naujojo britų premjero Boriso Johnsono reikalavimai nesuderinami su ES pozicija.

B. Johnsonas, anot pranešimų, būtinai nori iš naujo atversti savo pirmtakės Theresos May išsiderėtą „Brexit“ susitarimą, kad eliminuotų iš jo vadinamąjį „backstop“ – apsidraudžiamąją priemonę dėl sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos statuso. ES tai kategoriškai atmeta.

„Backstop“ išlyga, ES manymu, neleis atsirasti pasienio kontrolei tarp britų Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos. B. Johnsonas tuo tarpu laiko ją „įkalinimo instrumentu“, nes ši leis išlaikyti Šiaurės Airiją Muitų sąjungoje ir vidaus rinkoje.

Kad ES pozicija nesikeičia, Bendrijos šalių atstovai buvo informuoti po to, kai praėjusią savaitę B. Johnsono pasiuntinys ES Davidas Frostas susitiko su Europos Komisijos „Brexit“ ekspertais. Tai buvo pirmasis toks susitikimas po to, kai B. Johnsonas ėmė vadovauti Didžiosios Britanijos vyriausybei.

B. Johnsonas neseniai pakartojo, jog yra įsitikinęs, kad tvarkingas išstojimas spalio 31 dieną yra įmanomas. Tačiau esant reikalui, jis pasiryžęs išvesti šalį iš ES ir be sutarties.

Kaip viskas klostysis ateinančiomis savaitėmis, diplomatų duomenimis, nėra aišku. Niekas nežino, ar B. Johnsonas tik smarkiai rizikuoja, kad priverstų ES nusileisti – ar jis iš tikrųjų ryžtųsi išvesti Jungtinę Karalystę iš ES be sutarties. Pastarasis scenarijus rimtų padarinių turėtų pirmiausiai ekonomikai.

Diplomatų teigimu, ES šalyse tvyro ramybė. ES esą pasirengusi netvarkingam „Brexit“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Niekur

Niekur jus efropa su euru nesidesit ir nuolaidu padarysit ir dar nekarta vyksta tik zmoniu mulkinimas jau kelinta karta ta pati reke atsises senieji kryziuociai su rabinais pasitars ir nuspres ka cia daryti

juk

seniai aisku kad viskas daroma del ivaizdzio ir nagus /liezuvi/ cia prikiso jav masonai stai kodel trumpas taip intensyviai zujo po europa o dabar ktos problemos o britai ir varo pagal patarimus nesvarbu zmones svarbu monarchija..cielas kolonistu durnynas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS