ES nesutaria dėl sankcijų A. Lukašenkai | kl.lt

ES NESUTARIA DĖL SANKCIJŲ A. LUKAŠENKAI

Europos Sąjungos šalys, svarstančios sankcijas dėl Baltarusijos krizės, nesutaria, ar jos turėtų būti taikomos ir prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai, už jo veiksmus prieš opoziciją.

Blokas rengia sąrašą asmenų, kuriems taikys sankcijas: turto įšaldymą ir kelionių draudimą už rugpjūčio 9-ąją įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatų klastojimą arba už didžiulių opozicijos protestų, kuriuos išprovokavo šie ginčijami rinkimai, slopinimą smurtinėmis priemonėmis.

Pareigūnai sako, kad sąraše tikriausiai bus maždaug 20 žmonių, nors kai kurios šalys, tarp jų Baltarusijos kaimynė Lietuva, spaudžia šį skaičių didinti.

Dėl teisinių priežasčių galutinis sąrašas oficialiai bus patvirtintas ir paskelbtas tik po kurio laiko, tačiau Berlyne susirinkę ES užsienio reikalų ministrai, turintys pareikšti politinį pritarimą, nesutaria, ar vertėtų į sąrašą įtraukti patį A. Lukašenką.

„Manau, kad jis turi būti sąraše“, – žurnalistams Berlyne sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pasak jo, ES reikia „veikti sparčiau“.

„Tai kas vyksta, neturi precedento. Tai netoleruotina“, – pabrėžė jis.

Čekijos užsienio reikalų ministras Tomašas Petričekas sutiko, kad A. Lukašenkai turėtų būti taikomos sankcijos, bet pridūrė, kad tokį dalyką galima laikyti rezerve ir panaudoti vėliau, „jei matysime, kad Baltarusijoje nėra pozityvios plėtotės“.

Pasak T. Petričeko, ministrai paprašė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) sąrašą, kuriam reikia vieningo visų 27 ES narių pritarimo, parengti iki kito jų susitikimo rugsėjo 24 dieną.

Tačiau Liuksemburgo užsienio reikalų ministras veteranas Jeanas Asselbornas (Žanas Aselbornas) perspėjo neskelbti sankcijų A. Lukašenkai, jau 26 metus valdančiam savo šalį ir dažnai pavadinamam „paskutiniu Europos diktatoriumi“. J. Asselborno teigimu, tai gali trukdyti pastangoms tarpininkauti dėl derybų per Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją (ESBO).

„Turime prisiminti, kad be Europos Sąjungos dar yra ESBO. Žinoma, jie taip pat nori išsaugoti galimybę kaip nors užmegzti dialogą šioje šalyje“, – sakė jis.

A. Lukašenka atmetė raginimus atsistatydinti ar surengti naujus rinkimus ir vietoje to kaltino Vakarų šalis kurstant politinius neramumus. Ketvirtadienį jo sąjungininkas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo prireikus suteikti karinę pagalbą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rasa

Aaaa putinas irgi kruta...gal aneksuos ta Baltarusija, dar palaukim. Vakaru spaudoj pilna informacijos apie diktatoriu duo, laiko klausimas, jei ne dabar tai rytoj. Kas nori diktatoriu ? Ju gasdinimai tikrai nepades - ju niekas nebijo, tai ne problemu sprendimas tai silpnaprociu baime.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS