ES nuo pirmadienio švelnina reikalavimus dėl kaukių dėvėjimo oro uostuose ir lėktuvuose | kl.lt

ES NUO PIRMADIENIO ŠVELNINA REIKALAVIMUS DĖL KAUKIŲ DĖVĖJIMO ORO UOSTUOSE IR LĖKTUVUOSE

Europos Sąjungoje nuo kitos savaitės atšaukiamas reikalavimas dėl apsauginių kaukių dėvėjimo lėktuvuose bei oro uostuose, trečiadienį pranešė Bendrijos aviacijos agentūra, žemyne slūgstant koronaviruso pandemijai.

ES aviacijos saugos agentūra (EASA) nurodė, kad pagal naujas rekomendacijas, parengtas drauge su Europos ligų prevencijos ir kontrolės centru (ECDC).

Kita vertus, nacionalinės priežiūros institucijos ir oro bendrovės vis tiek galės tam tikrais atvejais reikalauti, kad keleiviai ir įgulos nariai kaukėmis dengtų burną ir nosį.

„Nuo kitos savaitės veido kaukės neturės būti privalomos visais atvejais keliaujant lėktuvu, ir tai iš esmės atitinka besikeičiančius nacionalinių valdžios institucijų reikalavimus viešajam transportui“, – sakoma EASA vykdomojo direktoriaus Patricko Ky (Patriko Ki) pareiškime.

„Keleiviams ir įgulos nariams tai bus didelis žingsnis pirmyn, normalizuojant keliones oro transportu“, – nurodoma jame.

Nepaisant naujų rekomendacijų, Vokietija, daugiausiai gyventojų turinti ES narė ir didžiausia bloko ekonomika, sakė neplanuojanti atšaukti reikalavimo dėvėti kaukes orlaiviuose.

„Reikalavimas dėvėti kaukes lėktuvuose toliau lieka galioti visiems vidaus maršrutams, taip pat reisams iš Vokietijos ir į ją“, – elektroniniu paštu išplatintame pranešime nurodė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Hanno Kautzas (Hanas Kaucas).

„Nėra pasaulio mastu nuoseklaus požiūrio“

EASA pranešė, kad nuo pirmadienio „taisyklės dėl kaukių (dėvėjimo) ir toliau skirsis, priklausomai nuo oro linijų“.

Pranešime sakoma, kad „skrydžiuose į paskirties vietą, kur viešajame transporte vis dar privaloma dėvėti kaukes, turėtų būti toliau skatinamas kaukių dėvėjimas“.

Labiausiai pažeidžiami keleiviai, turintys kitų sveikatos problemų, „galėtų ir toliau dėvėti apsaugines kaukes, nepaisant galiojančios tvarkos“, priduriama jame.

EASA nurodė, kad keleiviai taip pat yra raginami laikytis saugaus atstumo oro uostuose, tačiau skrydžių operatoriai turėtų laikytis „pragmatiško požiūrio“, kad išvengtų priemonių, „dėl kurių galėtų susidaryti keleivių spūstys kitoje keleivio kelionės vietoje“.

Tuo metu Ženevoje įsikūrusi Tarptautinė oro transporto asociacija (IATA) sveikino naujas ES taisykles, bet pripažino, kad padėtis tarptautiniu mastu yra sudėtingesnė.

„Nors kitą savaitę įsigalios Europos protokolas, nėra pasaulio mastu nuoseklaus požiūrio dėl kaukių dėvėjimo orlaiviuose“, – sakė IATA generalinio direktoriaus Willie Walsho (Vilio Volšo) pranešime.

„Oro bendrovės privalo laikytis taisyklių, taikomų jų aptarnaujamiems maršrutams. Orlaivių įgulos žinos, kokias taisykles taikyti, ir kritiškai svarbu, kad keleiviai vykdytų jų nurodymus“, – pridūrė jis.

W. Walshas rašo, kad IATA prašo visų keleivių „gerbti kitų žmonių sprendimą savanoriškai dėvėti kaukes, net jeigu tai neprivalu“.

Prognozuojama, kad šią vasarą Europoje lėktuvais gabenamų keleivių skaičius priartės prie buvusio iki COVID-19 pandemijos, nepaisant brangstančių degalų, karo Ukrainoje ir infliacijos.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS