ES papildomai siūlo iki 9 mlrd. eurų pagalbos Ukrainai | kl.lt

ES PAPILDOMAI SIŪLO IKI 9 MLRD. EURŲ PAGALBOS UKRAINAI

Europos Sąjungos (ES) vadovė Ursula von der Leyen trečiadienį pasiūlė šiais metais suteikti Ukrainai iki 9 mlrd. eurų papildomos pagalbos, kuri padėtų jai susidoroti su karo padariniais.

Paskelbdama pranešimą, kuris buvo transliuojamas, U. von der Leyen taip pat sakė, jog laikas pagalvoti apie Ukrainos atstatymą, kad ir kada baigsis karas, ir pridūrė, kad ES yra „strategiškai suinteresuota vadovauti šioms atstatymo pastangoms“.

ES rinktų pinigus rinkose ir pasiūlytų Ukrainai paskolų forma, naujienų agentūrai AFP sakė U. von der Leyen vadovaujamos Europos Komisijos pareigūnas.

U. von der Leyen teigimu, rekonstrukcijos projekte turėtų dalyvauti ir kitos šalys bei tarptautinės institucijos. ES pinigai rekonstrukcijai turėtų būti skiriami su sąlyga, kad Ukraina įsipareigos vykdyti reformas, reikalingas jai pasiekti tikslą vieną dieną įstoti į bloką, sakė ji. Finansavimas bus skiriamas kovai su korupcija, valdymo gebėjimų ir teisinės valstybės kūrimui, teisėjų nepriklausomumo užtikrinimui ir priartėjimui prie ES siekio pereiti prie ekologiškų ir skaitmeninių technologijų. „Šios investicijos padės Ukrainai tapti stipresnei ir atsparesnei (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino kareivių sukeltiems sugriovimams“, – sakė ji.

Savo kreipimesi U. von der Leyen taip pat sakė, kad karas Ukrainoje atskleidė „metus trukusį nepakankamą lėšų skyrimą gynybai“ bloke, dabar tai turi pasikeisti. Ji sakė, kad blokas sukurs darbo grupę, kuri geriau koordinuotų ginkluotės gamybą ir bendrus pirkimus, o Europos įmones šiuo keliu pastūmės finansinės ir mokestinės paskatos. „Tai sustiprins mūsų nepriklausomybę ir atsparumą. Kartu tai sustiprins NATO“, – sakė ji.

U. von der Leyen taip pat pabrėžė, kad ES imasi veiksmų, kad pašalintų savo energetikos pažeidžiamumą, stengdamasi atsisakyti Rusijos iškastinio kuro. Pasak jos, „greičiausias ir pigiausias būdas“ sumažinti priklausomybę yra sumažinti paklausą", Europos Komisija jau ragina europiečius prisukti termostatus, išjungti šviesas ir daugiau naudotis viešuoju transportu. Tai gali 5 proc. trumpuoju laikotarpiu sumažinti ES naftos ir dujų suvartojimą, skaičiuoja Komisija, ragindama valstybes pradėti visuomenės informavimo kampanijas.

 

Gairės: karas Ukrainoje, papildoma pagalba Ukrainai, Europos Sąjunga, Ursula von der Leyen
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS