ES Parlamentas ragina iki 2022 metų uždrausti naudoti herbicidą | kl.lt

ES PARLAMENTAS RAGINA IKI 2022 METŲ UŽDRAUSTI NAUDOTI HERBICIDĄ

  • 0

Likus dienai iki Europos Sąjungos (ES) valstybių narių balsavimo dėl glifosato patvirtinimo galiojimo pratęsimo, Europos Parlamentas (EP) antradienį paragino iki 2022 metų uždrausti naudoti šį prieštaringai vertinamą herbicidą, kuris, kaip baiminamasi, sukelia vėžį.

Europarlamentarai patvirtino rezoliuciją, kuri nėra privaloma, bet dėl kurios dar padidės spaudimas Europos Komisijai (EK), rekomendavusiai šio herbicido patvirtinimo galiojimą pratęsti dar dešimčiai metų.

Glifosato kritikai, kurių priešakyje yra aplinkosaugos organizacija „Greenpeace“, ragina visiškai uždrausti naudoti šį herbicidą Europoje. Pirmadienį aktyvistai įteikė peticiją, kurią pasirašė daugiau kaip 1,3 mln. tokiam sprendimui pritariančių žmonių.

Dvidešimt aštuonių ES valstybių narių ekspertai dėl Komisijos rekomendacijos ketina balsuoti trečiadienį.

Europarlamentarai sukritikavo šį Komisijos pasiūlymą, kuriuo, anot jų, „neužtikrinama aukšto lygio žmonių ir gyvūnų sveikatos bei aplinkos apsauga ir netaikomas atsargumo principas“.

EP nariai paragino nuo gruodžio 15 dienos, kai baigs galioti dabartinis glifosato patvirtinimas, nebeleisti jo naudoti neprofesionalams, taip pat uždrausti jį naudoti parkuose, soduose ir žaidimų aikštelėse.

Glifosato priešininkai atkreipia dėmesį į 2015 metais Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros atliktą tyrimą, kuriame padaryta išvada, kad ši medžiaga yra „galbūt kancerogeninė“.

Tai prieštaravo išvadoms, kurias padarė Europos maisto saugos agentūra ir Europos cheminių medžiagų agentūra, kurios abi pareiškė, kad glifosatas vargu ar gali sukelti vėžį žmonėms.

Glifosatas pradėtas naudoti praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje kaip JAV bendrovės „Monsanto“ gaminamos piktžolių naikinimo priemonės „Roundup“ – o tai vienas populiariausių herbicidų pasaulyje – veiklioji medžiaga.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS