ES paskyrė ambasadorių, dirbsiantį Britanijoje po „Brexito“ | kl.lt

ES PASKYRĖ AMBASADORIŲ, DIRBSIANTĮ BRITANIJOJE PO „BREXITO“

  • 0

Europos Sąjunga penktadienį paskyrė ambasadorių, pradėsiantį darbą Jungtinėje Karalystėje nuo  vasario 1-osios – pirmosios dienos po Britanijos išstojimo iš bloko.

Pranešimas, kad šios pareigos atiteks buvusiam Briuselio vyriausiajam pasiuntiniui prie Jungtinių Tautų ir JAV Joao Vale de Almeidai (Žuaunui Valei de Almeidai), buvo paskelbtas Bendrijos vadovams pasirašius „Brexito“ sutartį ir išsiuntus ją Londonui.

Ilgą karjeros Europos Komisijoje pradžioje J. Vale de Almeida priklausė į žurnalistų klausimus atsakinėdavusiai šios institucijos atstovų grupei. Tarp šių reporterių būdavo ir dabartinis Britanijos premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), prieš tris dešimtmečius dirbęs Briuselyje korespondentu.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) savo pranešime rato, kad naujo ambasadoriaus paskyrimas yra būtinas, nes nuo vasario 1-osios „Jungtinė Karalystė bus trečioji šalis“.

Dėl šios priežasties Britanijoje pradės veikti ES „delegacija“ – ambasadai prilygstanti įstaiga, panaši į esančias kitose Bendrijai nepriklausančiose šalyse, tokiose kaip Turkija, JAV arba Australija.

J. Vale de Almeida, 62 metų Portugalijos pilietis, bus „pirmasis būsimos ES delegacijos prie Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Jungtinės Karalystės vadovas“, sakoma J. Borrellio pranešime.

Pasak jo, Britanija jau informuota apie šį paskyrimą.

Ambasadorius atliks svarbų vaidmenį prižiūrint, kaip įgyvendinama „Brexito“ sutartis, taip pat prisidės prie derybų dėl būsimų ryšių tarp Britanijos ir Europos Sąjungos.

2010–2014 metais dirbdamas ES ambasadoriumi prie JAV J. Vale de Almeida dalyvavo derybose dėl ES ir JAV prekybos sutarties, kurias galiausiai įšaldė Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS