ES pasmerkė „masinius sulaikymus“ protestuose, skirtuose A. Navalnui palaikyti | kl.lt

ES PASMERKĖ „MASINIUS SULAIKYMUS“ PROTESTUOSE, SKIRTUOSE A. NAVALNUI PALAIKYTI

  • 3

Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pareiškė smerkiantis „masinius sulaikymus ir neproporcingą jėgos panaudojimą“ prieš protestuotojus ir žurnalistus sekmadienį Rusijoje.

Įrašė tviteryje J. Borrellas pridūrė: „Rusija turi laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų“.

Sekmadienį visoje Rusijoje per protestus buvo sulaikyta daugiau nei 4 400 žmonių.

Policija ėmėsi įvairių priemonių išsklaidyti protestuotojus, reikalaujančius paleisti įkalintą Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną, įskaitant Maskvos centro blokavimą.

„Smerkiu #Rusijoje šiandien dar kartą vykusius masinius sulaikymus ir neproporcingą jėgos panaudojimą prieš protestuotojus ir žurnalistus“, – tviteryje parašė Borrellas.

„Žmonės turi galėti pasinaudoti savo teise į demonstracijas, nebijodami represijų. Rusija turi vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus“, – pridūrė jis.

J. Borrellas nuo ateinantį ketvirtadienį turėtų atvykti į Maskvą dėl derybų ES ir Rusijos santykių klausimu, kurių metu, manoma, jis spaus Kremlių paleisti Kremliaus kirtiką A. Navalną.

Opozicijos lyderio kitą savaitę laukia teismo posėdis, kuris gali baigtis ilga laisvės atėmimo bausme.

A. Navalnas buvo sulaikytas Maskvos oro uoste, kai jis sausio 17 dieną sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur jis gydėsi po to, kai buvo apnuodytas sovietų mokslininkų sukurta kovine medžiaga „Novičiok“.

Trijų dienų J. Borrello kelionė į Rusiją – pirmoji Briuselio aukščiausio rango pasiuntinio nuo 2017 metų – sulaukė kai kurių iš 27 bloko valstybių kritikos, nerimaujančių, kad tai nusiųs neteisingą signalą Maskvai.

Visgi jis primygtinai tvirtina esąs pasirengęs duoti „aiškią žinią“ savo kolegai Sergejui Lavrovui, kai susitiks.

Kai kurios ES valstybės kelia sankcijų klausimą dėl represijų, tačiau kol kas blokas laukia, kad sužinotų, ar bus paleistas garsiausias prezidento Vladimiro Putino oponentas Rusijoje.

Spalio mėnesį ES užšaldė šešių aukštų Rusijos pareigūnams turtą ir uždraudė įvažiuoti dėl „cheminio ginklo naudojimo pasikėsinant“ į A. Navalną.

ES santykiai su Maskva pablogėjo dėl Krymo aneksijos ir konflikto Rytų Ukrainoje kurstymo 2014 metais.

J. Borrellas, kuris taip pat ketina susitikti su Rusijos pilietinės visuomenės atstovais, siekia pasinaudoti Kremliaus pagalba siekiant atgaivinti 2015 metų branduolinį paktą su Iranu.

Jis siekia, kad Maskva darytų įtaką Teheranui, naujajam JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) svarstant dėl prisijungimo prie susitarimo iš naujo.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

AMERIKA IR EUROPOS SĄJUNGA...

Pirmiausiai - tegul išsišluoja savo kiemus, o tik po to kažkam kažką aiškintu ar mokytų, kaip gyventi. Amerika ir Europos vakarai kalti, kad šiandien eiliniai piliečiai išeina į gatves protestuoti prieš savo šalių jau supuvusią ir priėjusią raudoną ribą vykdomą ekonominę politiką. Vieniems pyragai ant kuolų, o kitiems vos ne vergovė....

Demonstracijos

skatina nevaldoma Covid 19 pandemijos plitimą .........ar ES to nesuvokia

Skaitytojas

Good news!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS