ES pirmą kartą pritaikys sankcijas Izraelio naujakuriams | kl.lt

ES PIRMĄ KARTĄ PRITAIKYS SANKCIJAS IZRAELIO NAUJAKURIAMS

Europos Sąjunga (ES) pirmą kartą įves sankcijas radikaliems Izraelio naujakuriams Vakarų Krante. Šalių narių užsienio reikalų ministrai pirmadienį susitikime Briuselyje susitarė dėl atitinkamų planų, pranešė ES užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis. Jie bus formalizuoti ateinančiomis dienomis. Vengrija, agentūros dpa informacija, paskelbė nebeblokuosianti iniciatyvos.

Sankcijų planai pradėti svarstyti dėl ekstremistų naujakurių smurto prieš palestiniečius – ypač po spalio 7 d. „Hamas“ grupuotės Izraelyje surengtų žudynių. Atakos, kaip ir gyvenviečių statyba, laikomi kliūtimi siekiant ilgalaikės taikos Artimųjų Rytų konflikte.

Įvesdama sankcijas, ES seka JAV pavyzdžiu. Vašingtonas jau pritaikė baudžiamąsias priemones, nukreiptas prieš ekstremistiškai nusiteikusius Izraelio naujakurius. JAV, be kita ko, kaltina sankcionuojamus asmenis Vakarų Krante dalyvavus smurtiniuose veiksmuose prieš palestiniečių civilius.

ES baudžiamosios priemonės bus įvestos taikant ES sankcijų instrumentą, skirtą bausti už sunkius žmogaus teisių pažeidimus. Pritaikius sankcijas, bus įšaldytas sankcionuojamų asmenų turtas ES. Be to, jie negalės atvykti į ES ir vykdyti verslo su ES piliečiais.

Sankcijas naujakuriams planuota įvesti jau prieš kelias savaites. Tačiau Vengrijos vyriausybė, kuri Bendrijoje laikoma itin draugiška Izraeliui, tik pirmadienį aukštu lygiu signalizavo, kad neketina blokuoti planų. Dalis susitarimo yra ir tai, kad naujos sankcijos bus paskelbtos ir „Hamas“.

Viena įtemptos padėties Vakarų Krante priežasčių yra ta, kad Izraelis ten nuo teritorijos užkariavimo per šešių dienų karą 1967-aisiais vykdo ginčytiną gyvenviečių plėtrą. Naujakurių skaičius teritorijoje jau pasiekė pusę milijono. Įskaitant Rytų Jeruzalę, jų yra net 700 tūkst. Naujakuriai gyvena tarp 3 mln. palestiniečių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Juokas ima

Vyriausybei reikia pritaikyti, ypač tam nulėpausiui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS