ES planuoja inicijuoti ginčo su „AstraZeneca“ sprendimo procesą | kl.lt

ES PLANUOJA INICIJUOTI GINČO SU „ASTRAZENECA“ SPRENDIMO PROCESĄ

  • 1

Europos Komisija (EK) planuoja pradėti ginčų sprendimo procesą pagal su farmacijos milžine „AstraZeneca“ sudarytą sutartį dėl vakcinos nuo COVID-19 tiekimo, ketvirtadienį pranešė ES atstovai spaudai.

Vyriausiasis EK atstovas Ericas Mameris (Erikas Mameris) teigė, jog Briuselis laukia, kol ES valstybės narės suteiks leidimą kreiptis į bendrovę dėl derybų, susijusių su įtariamu sutarties nevykdymu.

Pasak E. Mamerio, oficialus kreipimasis „leis blokui pradėti dialogą su įmone pagal sutartą ginčų sprendimo tvarką“.

Pati Didžiosios Britanijos ir Švedijos bendrovė yra pripažinusi negalinti atlikti pažadėtų pristatymų, ir šis trūkumas sulėtino jau ir taip daug kritikos sulaukiančią vakcinavimo kampaniją ES.

Šis ginčas taip pat paskatino tarptautinį konfliktą, ES pareigūnams pasipiktinus, kad „AstraZeneca“ vykdo su JK sudarytą sutartį, tačiau nevykdo įsipareigojimų blokui.

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį išskyrė Didžiąją Britaniją, įspėdama dėl bloko galimybės pasinaudoti savo galiomis nepaprastosios padėties atveju ir blokuoti vakcinos nuo COVID-19 eksportą, siekiant užtikrinti „abipusį bendradarbiavimą“ su kitais tiekėjais ir paragindama Didžiąją Britaniją importuoti daugiau vakcinų dozių į Europos Sąjungą.

Bloko laiškas „AstraZeneca“ būtų pirmoji oficiali ES priemonė, kurios ji imtųsi nuo ginčo pradžios, įgyvendinta pagal Briuselio ir bendrovės sudarytos vakcinų tiekimo sutarties sąlygas.

Vėliau gali būti imtasi teisinių veiksmų, jei „AstraZeneca“ nesugebės įtikinti ES pareigūnų, jog įvykdė įsipareigojimą dėti visas pastangas, kad žadėtos dozės būtų išsiųstos.

EK sveikatos atstovas spaudai Stefanas de Keersmaekeris (Stefanas de Kirsmekeris) teigė, jog išsiuntus laišką, įmonė turės 20 dienų surengti aukšto lygio susitikimą su ES pareigūnais.

„Šio proceso tikslas yra rasti sprendimą, kuris leistų sąžiningai išspręstų konfliktą <...> tokiu būdu, kuris būtų tinkamas visoms šalims“, – pridūrė jis.

Buvo tikimasi, kad 2021 metų pirmąjį ketvirtį „AstraZeneca“ pristatys 90 mln. vakcinos dozių, tačiau įmonė greičiausiai galės pateikti tik 30 mln. vakcinų dozių.

Antrąjį ketvirtį bendrovė tikisi pristatyti 70 mln. dozių – daug mažiau nei iš pradžių žadėtas 180 mln. dozių kiekis.

Visgi Briuselis stengiasi pagreitinti kitų vakcinų gamintojų vykdomą gamybą ir vis dar tikisi iki vasaros pabaigos paskiepyti 70 proc. suaugusiųjų ES gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ne

gincytis reikia o uzdrausti zmonens nuodyt ir si/ p. fonleven neapsimeta naivia o klauso daktaru nurodymu zinoma ne tu kurie d irba bilgeicui?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS