ES pradės mokėti lėšas Tunisui pagal migracijos paktą | kl.lt

ES PRADĖS MOKĖTI LĖŠAS TUNISUI PAGAL MIGRACIJOS PAKTĄ

  • 1

Europos Komisija penktadienį pranešė, kad Europos Sąjunga pradės mokėti lėšas Tunisui pagal paktą, kuriuo siekiama sustabdyti neteisėtą migraciją iš šios šalies.

Pirmoji 127 mln. eurų išmoka bus išmokėta artimiausiomis dienomis, sakė EK atstovė Ana Pisonero.

ES teisės aktų leidėjai, bloko ombudsmenė ir labdaros organizacijos, teikiančios pagalbą migrantams, suabejojo, ar susitarimas su Tunisu atitinka Bendrijos teisių standartus.

Vadovaujantis šiuo susitarimu – liepos mėnesį EK pirmininkės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) sudarytu susitarimo memorandumu – Tunisas gaus 105 mln. eurų neteisėtai migracijai pažaboti, 150 mln. eurų paramą biudžetui ir 900 mln. eurų ilgalaikę pagalbą.

Tunisas yra vienas pagrindinių migrantų, bandančių pasiekti Europą per Viduržemio jūrą, išvykimo punktų. Dauguma jų bando atplaukti į Italijos Lampedūzos salą.

ES susitarimu, kurį tvirtai remia Italijos kraštutinių dešiniųjų vyriausybė, siekiama sustiprinti Tuniso pakrančių apsaugą, kad būtų užkirstas kelias laivams išplaukti iš šios valstybės. Dalis ES lėšų taip pat skiriama Jungtinių Tautų agentūroms, kurios padeda migrantams.

Anot A. Pisonero, iš 127 mln. eurų, kurie turi būti išmokėti kuo greičiau, 42 mln. eurų yra susiję su liepą sudaryto susitarimo migracijos aspektu.

Likusi dalis skirta anksčiau suderintoms priemonėms, o 60 mln. eurų keliaus į Tuniso biudžetą.

Šiaurės Afrikos šalis šiuo metu kenčia nuo didelių skolų, taip pat nuo maisto trūkumo ir susiduria su elektros energijos tiekimo trikdžiais.

Tuniso siekius iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF) gauti 1,9 mlrd. JAV dolerių (1,78 mlrd. eurų) finansinę pagalbą stabdo atsisakymas vykdyti jo prašomas reformas.

Briuselis kritikuoja Tuniso prezidentą Kaisą Saiedą (Kaisą Sajedą) dėl vis labiau autoritarinio valdymo.

Praėjusią savaitę ES ombudsmenė Emily O'Reilly (Emili O'Raili) pareikalavo, kad EK pateiktų paaiškinimą, kaip paktas su Tunisu nepažeis žmogaus teisių standartų.

Europarlamentarai taip pat kėlė šį klausimą atkreipdami dėmesį į pranešimus, kad pastaraisiais mėnesiais šimtai Tunise sulaikytų migrantų buvo išlaipinti dykumoje netoli Libijos sienos ir palikti likimo valiai.

Tačiau Tunisas nesutiko su šia kritika ir praėjusią savaitę į šalį neįsileido Europos Parlamento delegacijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jonas

Pinigai kaip į balą.Jų vadovai praturtėjo o driskiai kaip bėgo taip ir bėgs

SUSIJUSIOS NAUJIENOS