ES ragina Ukrainą paspartinti kovos su korupcija reformą | kl.lt

ES RAGINA UKRAINĄ PASPARTINTI KOVOS SU KORUPCIJA REFORMĄ

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) penktadienį Ukrainos parlamentui sakė, kad šalies narystė Europos Sąjungoje yra „ranka pasiekiama“, tačiau paragino Ukrainą aktyviai vykdyti kovos su korupcija reformas.

„Sukūrėte įspūdingą kovos su korupcija mašiną, – sakė ji įstatymų leidėjams, kalbėdama vaizdo ryšiu. – Tačiau dabar šioms institucijoms reikia dantų ir tinkamų žmonių aukštose pareigose.“

U. von der Leyen savo šiltoje kalboje gyrė Ukrainos parlamentą ir prezidento Volodymyro Zelenskio vyriausybę už greitą ir sėkmingą Ukrainos siekį tapti ES kandidate.

Ji pabrėžė, kad Briuselis ir ES valstybės tvirtai palaiko Ukrainą ne tik jos kovoje su besitęsiančia Rusijos invazija, bet ir jai siekiant „vėl prisijungti prie mūsų Europos šeimos“.

Tačiau EK vadovė taip pat akcentavo, kad reikia tęsti reformas, pradėtas po 2014 metų sukilimo prieš ankstesnę Ukrainos vyriausybę, kovojant su korupcija ir oligarchų įtaka šalies ekonomikai.

„Kuo greičiau turėtų būti paskirtas naujas Specializuotos antikorupcinės prokuratūros vadovas ir naujasis Ukrainos nacionalinio antikorupcijos biuro direktorius“, – paragino ji.

U. von der Leyen paragino Ukrainos parlamentą priimti įstatymus, atitinkančius Europos Tarybos puoselėjamas normas, kad būtų patobulintos nepriklausomų Konstitucinio Teismo teisėjų atrankos procedūros.

„Institucijos turi pradėti veikti, kad galėtų įgyvendinti jūsų žmonių siekius“, – sakė ji.

Praėjus vos penkioms dienoms po Rusijos invazijos vasario 24 dieną, Ukraina pateikė paraišką dėl narystės ES, o birželio 23 dieną 27 valstybės Bendrijos narės pritarė šalies kandidatės statuso Ukrainai suteikimui, taip išreikšdamos tvirtą paramą.

Tačiau stojimo procesas gali užtrukti daugelį metų. Kandidačių statusą turinčių Turkijos ir kelių Vakarų Balkanų šalių stojimo procesas yra įstrigęs, nes Vakarų sostinės reikalauja, kad kandidatės atitiktų keliamus griežtus ekonominius ir teisinius reikalavimus.

U. von der Leyen gyrė Ukrainą už tai, kad ji yra vienintelė ES partnerė rytinėje Europoje, „priėmusi įstatymą, kuriuo siekiama nutraukti oligarchų įtaką jūsų ekonominiam ir politiniam gyvenimui“.

„Dabar reikia sutelkti dėmesį į teisiškai tvirtą šio įstatymo įgyvendinimą“, – sakė EK vadovė.

Ji paragino Kyjivą suteikti įgaliojimus nepriklausomai žiniasklaidos priežiūros institucijai ginti žiniasklaidos laisvę.

„Kiti žingsniai yra ranka pasiekiami, bet jiems reikės sunkaus darbo, ryžto ir, svarbiausia – vienybės siekiant tikslo“, – sakė ji.

Kitą savaitę U. von der Leyen kartu su kitų užsienio šalių ir Ukrainos lyderiais dalyvaus Šveicarijos pietiniame Lugano mieste vyksiančioje Ukrainos atstatymo konferencijoje, kur bus renkamos lėšos ir kuriami planai, kaip atstatyti Ukrainą po karo.

„Jūs vienu metu eisite europiniu ir šalies atstatymo keliu“, – sakė ji.

„Ukraina bus priešakyje. Turės ateiti milžiniškos investicijos, tačiau investicijos turės būti derinamos su nauja reformų banga, siekiant kuo didesnio jų poveikio ir norint skatinti verslo pasitikėjimą“, – kalbėjo U. von der Leyen.

Gairės: Ukraina, korupcija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS