ES ruošiasi atskaičiuoti milijonus eurų iš išmokų Lenkijai | kl.lt

ES RUOŠIASI ATSKAIČIUOTI MILIJONUS EURŲ IŠ IŠMOKŲ LENKIJAI

Europos Sąjunga pradeda milijonų eurų atskaičiavimą iš išmokų Lenkijai procedūrą, kad padengtų baudas, skirtas Varšuvai už teismo nurodymo uždaryti anglių kasyklą ignoravimą, trečiadienį pranešė vienas pareigūnas.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) praėjusiais metais įpareigojo Varšuvą sustabdyti lignito – prastos kokybės rusvųjų anglių – kasybą atviroje Turuvo kasykloje, išnagrinėjęs Prahos skundą, kad šis netoli Čekijos sienos esantis objektas kelia pavojų už sienos esančių gyvenviečių gyventojų sveikatai, aplinkai ir pažeidžia ES teisę.

Teismas nurodė Lenkijai už nurodymo nevykdymą ir kiekvieną kasyklos eksploatavimo dieną mokėti Briuseliui 500 tūkst. eurų baudą.

Tačiau Lenkijos vyriausybė atsisako uždaryti kasyklą ir sako, kad įmonė užtikrina vietos gyventojams darbo vietas ir energetinį saugumą. Ji taip pat tvirtina, kad ES teismas neturi įgaliojimų skirti jai baudas.

Europos Komisijos atstovas Balazsas Ujvari (Balasas Uivaris) trečiadienį per spaudos konferenciją Briuselyje sakė, kad Lenkijos pirmosios įmokos terminas baigėsi antradienį ir kad Komisija pradeda „išieškojimo procedūrą“.

Pirmoji įmoka siekė 15 mln. eurų ir dar 30 tūkst. eurų palūkanų.

„Dabar Komisija turi nustatyti tinkamą ar atitinkamą mokėjimo būdą, pagal kurį galima kompensacija“, – sakė B. Ulivaris.

Tai padariusi Europos Komisija informuos Lenkijos pareigūnus ir suteiks jiems mažiausiai 10 darbo dienų atsakyti.

„Po to Komisija atitinkamą sumą išskaičiuos iš nustatyto mokėjimo“, – pridūrė jis.

Lenkijos ir Čekijos vyriausybių pareigūnai bando išspręsti kasyklos problemą derybose, tačiau kol kas susitarimo nepasiekė.

Praėjusį mėnesį iš Prahos buvo atšauktas naujas Lenkijos ambasadorius, sukritikavęs savo šalies poziciją šiame ginče ir pareiškęs, kad Lenkija pasižymėjo arogancija ir „empatijos stoka“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Virga

Laikas Lenkijai pasitraukti iš ES. Pagarba lenkams kuriems savi žmonės yra pirmoje eilėje nei Briuselio išlaikytiniai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS