ES ruošiasi pradėti skiepijimą nuo COVID-19 plintant naujos atmainos koronavirusui | kl.lt

ES RUOŠIASI PRADĖTI SKIEPIJIMĄ NUO COVID-19 PLINTANT NAUJOS ATMAINOS KORONAVIRUSUI

Europos Sąjunga šeštadienį ruošiasi pradėti skiepijimo nuo COVID-19 kampaniją, padidėjus susirūpinimui dėl naujos, galimai labiau užkrečiamos atmainos koronaviruso, pastaruoju metu išplitusiu Britanijoje, bet taip pat jau užfiksuotu Prancūzijoje, Ispanijoje ir net Japonijoje.

Pandemija jau nusinešė daugiau kaip 1,7 mln. žmonių ir aktyviai tebesitęsia didžiojoje pasaulio dalyje, bet neseniai keliose šalyse pradėtos skiepijimo kampanijos didina viltis, kad 2021-ieji atneš seniai laukiamą persilaužimą.

Šeštadienį ryte bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtos vakcinos pirmosios dozės buvo atgabentos į pandemijos smarkiai paveiktas Italiją, Ispaniją ir Prancūziją, ruošiantis pradėti skiepyti senelių namų gyventojus ir kovos su COVID-19 priešakinėse linijose dirbantį medicinos personalą.

„Susigrąžinsime laisvę, vėl galėsime apsikabinti“, – sakė Italijos užsienio reikalų ministras Luigi Di Maio (Luidžis Di Majas), ragindamas italus skiepytis.

ES vaistų priežiūros tarnyba gruodžio 21 dieną suteikė leidimą Bendrijoje platinti „Pfizer-BioNTech“ vakciną. Skiepyti žmones visame bloke bus pradėta tą pačią dieną – ateinantį sekmadienį.

Kelios šalys, įskaitant Prancūzija, Ispaniją, Japoniją, Daniją, Libaną, Vokietiją, Australiją ir Nyderlandus, pranešė jau užfiksavusios užsikrėtimo naujos atmainos koronavirusu atvejų. Ši žinia kelia nerimą jau dabar didžiulį krūvį patiriančioms sveikatos apsaugos tarnyboms.

Europoje iki šiol patvirtinta daugiau kaip 25 mln. užsikrėtimo koronavirusu atvejų, rodo penktadienį naujienų agentūros AFP apibendrinti oficialių šaltinių duomenys.

Rusija šeštadienį pranešė, kad šalyje nustatytų COVID-19 atvejų skaičius jau viršijo tris milijonus.

Jungtinėje Karalystėje penktadienį koronaviruso aukų skaičius viršijo 70 tūkst., be to, šalyje sparčiai plinta naujausios atmainos patogenas.

Nuo šeštadienio Britanijoje griežtas karantinas įsigaliojo dar 6 mln. žmonių, gyvenančių šalies pietuose ir rytuose, tad visoje šalyje priversti užsidaryti namuose jau apie 24 mln. gyventojų.

Šeštadienį Austrijoje taip pat įsigaliojo jau trečiasis nacionalinis karantinas. Šalyje buvo uždarytos parduotuvės, išskyrus pačias būtiniausias, bet slidinėjimo centrai tebeveikia.

Nurodymas be būtino reikalo neiti į lauką ir komendanto valanda Austrijoje galios iki sausio 24 dienos.

Naujas variantas

Prancūzijoje pirmasis užsikrėtimo naujo varianto koronavirusu buvo nustatytas Britanijoje gyvenančiam vyrui, gruodžio 19-ąją atvykusiam iš Londono, penktadienį vakare pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Pacientui jokių ligos simptomų nepasireiškė, bet jis izoliavosi namuose Tūro mieste vidurio Prancūzijoje. Sveikatos apsaugos tarnybos aiškinosi, kurie medikai kontaktavo su šiuo pacientu, sakoma ministerijos pranešime.

Ispanija šeštadienį paskelbė, kad sostinėje Madride buvo patvirtinti keturi užsikrėtimo naujos atmainos koronavirusu atvejai.

Madrido regioninės vyriausybės sveikatos apsaugos tarnybos vadovo pavaduotojas Antonio Zapatero (Antonijus Sapateras) sakė, kad šių pacientų būklė nėra sunki.

„Nėra jokio reikalo nerimauti“, – pabrėžė jis.

Ekspertai laiko naujausios atmainos koronavirusą kur kas užkrečiamesniu, bet juo užsikrėtę žmonės tikriausiai nesuserga sunkiau, negu iki šiol stebėta per COVID-19 pandemiją. Tačiau daugiau kaip 50 šalių apribojo susisiekimą su Britanija, kur šis variantas buvo pirmąsyk aptiktas.

Prancūzijai atšaukus dvi paras galiojusį draudimą įvažiuoti į šalį sunkvežimių vairuotojams iš pietų Anglijos, net jeigu jų koronaviruso testo rezultatai buvo neigiami, sunkiojo transporto spūstys Britanijoje pradėjo mažėti.

Pietų Afrikoje kai kurių užsikrėtusių žmonių organizmuose buvo buvo aptikta panaši koronaviruso mutacija, bet penktadienį ši šalis atmetė Britanijos pareiškimus, kad šis viruso variantas gali būti dar užkrečiamesnis arba pavojingesnis, negu atrastas Jungtinėje Karalystėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

V

Nausėdai be eillės ir dviguba skiepą

taip yra

tegu pirmas skiepijasi DULKE tegu pabando nori dirbti sveikatos ministru tegu rodo pavyzdi

neapsimes

pirmas skiepas Simonytei ir tegu bando ant savo kailio

SUSIJUSIOS NAUJIENOS