ES stebi Rusijos atsisakymus įsileisti lėktuvus | kl.lt

ES STEBI RUSIJOS ATSISAKYMUS ĮSILEISTI LĖKTUVUS

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) penktadienį sakė, jog blokas stebi, ar Rusija sistemingai atsisako leisti nutūpti jos teritorijoje Europos oro bendrovių lėktuvams, jei jie neskrenda Baltarusijos oro erdve.

Pranešimas pasirodė po kelių atvejų, kai buvo atšaukti skrydžiai į Rusiją.

Ketvirtadienį „Austrian Airlines“ pranešė atšaukusi skrydį iš Vienos į Maskvą, kai Rusijos pareigūnai nepatvirtino skrydžio plano pakeitimo, kad orlaivis galėtų išvengti Baltarusijos oro erdvės.

Trečiadienį dėl tos pačios priežasties buvo atšauktas „Air France“ skrydis iš Paryžiaus į Maskvą.

Penktadienį „Air France“ atšaukė dar vieną skrydį iš Paryžiaus į Maskvą, Rusijai atmetus skrydžio planą, kuriame nenumatyta skristi virš Baltarusijos.

„Nežinome, ar tai atskiri, konkretūs atvejai, ar bendra Rusijos valdžios norma siekiant priversti Europos lėktuvus skristi virš Baltarusijos“, – žurnalistams sakė J. Borrellis.

Buvo pora atvejų. Lėktuvų, kurie negalėjo nutūpti, negalėjo pakilti. Bet, atvirai kalbant, turime palaukti ir įsitikinti, kad galėtume imtis priemonių.

„Buvo pora atvejų. Lėktuvų, kurie negalėjo nutūpti, negalėjo pakilti. Bet, atvirai kalbant, turime palaukti ir įsitikinti, kad galėtume imtis priemonių“, – pridūrė jis.

Austrija ketvirtadienį kritikavo pagrindinę Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos rėmėją Rusiją, šiai neleidus pakeisti vieno oro linijų „Austrian Airlines“ reiso maršruto aplenkiant Baltarusijos oro erdvę.

Austrijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Rusijos atsisakymas leisti pakeisti maršrutą buvo „absoliučiai nesuprantamas“, ir paragino ją „dirbtinai netrukdyti laisvam oro eismui tarp Rusijos ir Europos“.

Tuo metu Rusijos civilinės aviacijos agentūra „Rosaviacija“ penktadienį paaiškino, kad leidimus išduoti Europos oro bendrovių skrydžiams aplenkiant Baltarusijos oro erdvę vėluojama dėl labai išaugusio prašymų skaičiaus.

„Vakar „Rosaviacija“ paskelbė pranešimą, kuriuo oro bendroves informavo, kad keičiant anksčiau patvirtintus maršrutus iš vietų Europoje arba į jas Rusijos oro erdvėje arba per ją, reikia atsižvelgti į pailgėjusį procedūrų, reikalingų išduoti leidimams atskristi, išskristi arba praskristi tranzitu per Rusijos oro erdvę, vykdymo laiką. Pailgėjusį procedūrų vykdymo laiką lemia padidėjęs bendras oro bendrovių prašymų kiekis“, – sakoma agentūros pranešime.

Anksčiau šią savaitę ES lyderiai paragino oro bendroves vengti Baltarusijos oro erdvės po to, kai sekmadienį Minske buvo priverstinai nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių.

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido baltarusių žurnalistas ir disidentas Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis buvo sulaikytas, taip pat buvo sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Po šio incidento Briuselis nusprendė uždrausti Baltarusijos oro bendrovėms skraidyti virš Europos Sąjungos teritorijos.

„Austrian Airlines“ priklauso Vokietijos „Lufthansa“ grupei.

„Lufthansa“ ketvirtadienį patvirtino, kad visos jos oro linijos „šiuo metu vengia Baltarusijos oro erdvės“.

Suplanuoti skrydžiai į Maskvą ir Sankt Peterburgą tęsiami, nurodė „Lufthansa“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS