ES susitarė įsigyti iki 1,8 mlrd. „BioNTech/Pfizer“ vakcinos dozių | kl.lt

ES SUSITARĖ ĮSIGYTI IKI 1,8 MLRD. „BIONTECH/PFIZER“ VAKCINOS DOZIŲ

Europos Sąjunga sudarė susitarimą su farmacijos bendrovėmis „BioNTech“ ir „Pfizer“ dėl iki 1.8 mlrd. jų sukurtos vakcinos nuo COVID-19 dozių įsigijimo, šeštadienį pranešė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

„Džiaugiuosi pranešdama, kad ES Komisija ką tik patvirtino sutartį su „BioNTech/Pfizer“  2021–2023 metams dėl garantuotų 900 mln. (ir galimybės papildomai įsigyti 900 mln.) dozių“, – EK vadovė parašė per „Twitter“, dalyvaudama ES viršūnių susitikime Portugalijoje.

„Vėliau bus kitų kontraktų ir kitų vakcinų technologijų“, – pažadėjo U. von der Leyen.

Komisija jau anksčiau susitarė su „BioNTech“ ir „Pfizer“ dėl 600 mln. vakcinų dozių. Pasak ES, naujuoju susitarimu siekiama užtikrinti, kad 450 mln. gyventojų turinti Bendrija gautų pakankamai skiepų revakcinacijai.

Be to, būtų galima skiepyti nepilnamečius ir eksportuoti vakcinos dozių į Bendrijai nepriklausančias mažesnių pajamų šalis.

U. von der Leyen pažymėjo, kad iRNR technologiją, pagal kurią sukurta „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcina, pasiteisino ir yra saugi bei veiksminga. 

Vėliau bus kitų kontraktų ir kitų vakcinų technologijų.

Vokietijos bendrovė „BioNTech“ ir amerikiečių „Pfizer“ padidino kartu sukurto produkto tiekimą Europai, ir jų vakcina šiuo metu skiepijama daugiausia ES gyventojų.

Vakcinavimas ES spartėja

ES taip pat naudojamos kitų trijų gamintojų vakcinos: „AstraZenecos“, kuri pateikė žymiai mažiau dozių, nei žadėjo, ir kurios skiepo įvaizdžiui pakenkė sąsaja su itin retais kraujo krešulių susidarymo atvejais, bei kompanijų „Moderna“ ir „Johnson & Johnson“.

Lėtai prasidėjusi vakcinacija ES labai paspartėjo – daugiau nei ketvirtadalis jos gyventojų jau yra gavę bent vieną dozę.

27 narių turinti ES siekia iki liepos visiškai paskiepyti 70 proc. suaugusiųjų. Bendrija sėkmingai juda šio tikslo link ir artėjant vasaros atostogų sezonui jau pradeda atsargiai atsiverti.  

Nors iš pradžių sulaukė kritikos, kad vakcinavimas ES vyksta per lėtai, U. von der Leyen laikėsi strategijos, pagal kurią Komisija derasi dėl vakcinų tiekimo sutarčių visų šalių narių vardu. 

Šiuo metu Europa diskutuoja su JAV, ar laikinas vakcinų nuo COVID-19 patentinės apsaugos galiojimo sustabdymas padėtų padidinti tiekimą vargingesnėms šalims.

ES jau nusiuntė daugiau nei 200 mln. dozių trečiosioms šalims, o JAV iki šiol tik „paskolino“  2,7 mln. dozių Meksikai.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) tviteryje parašė, kad „mums kovojant su COVID-19 Europos vaidmuo pasaulyje šiandien yra svarbesnis nei bet kada“. Jis pridūrė, kad tai parodo, „jog kartu esame stipresni“. 

ES labiausiai prisideda prie PSO remiamos programos COVAX, kuria siekiama padėti šalims, daugiausia skurdesnėms, gauti vakcinų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

a tai jeigu

man pirma idure astra zeneca,o antra bus phizer tai tada misios jauciu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS