ES suteikus kandidatės statusą Ukrainai – pirmoji Kremliaus reakcija | kl.lt

ES SUTEIKUS KANDIDATĖS STATUSĄ UKRAINAI – PIRMOJI KREMLIAUS REAKCIJA

Kremlius penktadienį pareiškė, kad Europos Sąjungos sprendimas oficialiai suteikti provakarietiškai Ukrainai, šiuo metu kariaujančiai su Rusija, kandidatės įstoti į Bendriją statusą yra bloko „vidaus reikalas“.

„Tai yra Europos vidaus reikalais. Mums labai svarbu, kad visi šie procesai nesukeltų daugiau problemų mums ir daugiau problemų šių šalių santykiams su mumis“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Kalbėdamas apie Maskvos santykius su Bendrija D. Peskovas pareiškė, kad juos būtų „labai sunku dar labiau pabloginti“.

Rusijos ryšiai su Vakarų šalimis galutinai pašlijo, prezidentui Vladimirui Putinui pasiuntus savo pajėgas į Ukrainą. Vakarai į šį žingsnį atsakė virtine skaudžių sankcijų Maskvai.

Tuo metu Europos Sąjungos šalių lyderiai ketvirtadienį sutarė dėl kandidatės įstoti į Bendriją statuso suteikimo Ukrainai ir Moldovai.

Statusas šioms valstybėms suteiktas po praėjusį penktadienį pateiktos Europos Komisijos rekomendacijos.

Šiuo žingsniu Ukraina ir Moldova pradeda daug metų, o galima ir dešimtmečių, truksiantį kelią link prisijungimo į ES, pareikalausiančio esminių šalies valdymo reformų ir sunkių derybų.

Tuo tarpu Sakartvelui ES lyderiai sutarė suteikti „europinę perspektyvą“, tvirtindami, kad valstybei reikės atlikti tam tikrus žingsnius prieš oficialiai tampant kandidate į Bendriją.

Kyjivas, Kišiniovas ir Tbilisis paraiškas įstoti į ES padavė po Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios.

Jiems atrodo, kad kuo labiau jie atrodys antirusiški, tuo labiau patiks europiečiams.

Kalbėdamas apie Moldovą D. Peskovas penktadienį sakė, kad ši buvusi sovietinė respublika „nori tapti labiau europietiška negu patys europiečiai“.

„Jiems atrodo, kad kuo labiau jie atrodys antirusiški, tuo labiau patiks europiečiams“, – pridūrė Kremliaus atstovas.

„Nekarinis aljansas“

Taip pat penktadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Ukrainos ir Moldovos prisijungimas prie 27 valstybių bloko nekelia „jokios rizikos“ Rusijai, nes ES nėra karinis aljansas.

Kita vertus, jis apkaltino ES ir NATO noru kovoti su Rusija, lygindamas jas su Ašies valstybių sąjunga Antrojo pasaulinio karo metais.

„Hitleris po savo vėliava subūrė didelę dalį Europos šalių karui prieš Sovietų Sąjungą“, – pareiškė S. Lavrovas per darbo vizitą Azerbaidžane.

„Šiandien ES ir NATO buria šiuolaikinę koaliciją kovai, o iš esmės – karui su Rusija“, – pareiškė ministras.

Gairės: Ukraina, ES, karas Ukrainoje, Kremlius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS