ES tikisi, kad J. Bidenas perkraus transatlantinius santykius | kl.lt

ES TIKISI, KAD J. BIDENAS PERKRAUS TRANSATLANTINIUS SANTYKIUS

Europos Sąjunga nekantriai laukia išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno administracijos darbo pradžios, vildamasi, kad po ketverių įtampos ir kivirčų temdytų Donaldo Trumpo prezidentavimo metų atsiras galimybė perkrauti transatlantinius santykius.

27 valstybių Bendrija rodo iniciatyvą atgaivinti dešimtmečių senumo transatlantinio bendradarbiavimo, kuris ilgą laiką buvo tarptautinės diplomatijos pamatas, dvasią. Tačiau ES taip pat pripažįsta, kad būsimi santykiai turės prisitaikyti prie daugiapolio pasaulio, kuriame itin svarbi žaidėja yra Kinija.

„Atėjo metas atkurti ryšius“, – trečiadienį sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

ES nekantrauja palikti praeityje ketverius D. Trumpo prezidentavimo metus, per kuriuos Amerikos lyderis aštriai kritikavo sąjungininkes Europoje, kaltindamas, kad jos slepiasi po JAV gynybos bei saugumo skėčiu ir tuo pat metu siekia ekonominio pranašumo per subsidijas ir kitokią prekybos taktiką.   

„Žiūrėkime į priekį, o ne atgal. Atnaujinkime mūsų santykius“, – sakė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis, abiem pusėms susiduriant su didžiuliais iššūkiais, įskaitant koronaviruso pandemiją ir klimato kaitą.   

Per pastaruosius ketverius metus, tolydžio blogėjant transatlantiniams santykiams, iškilo Kinija ir Rusija, sukūrusios daugiapolį pasaulį, kuriame ES ieško tvirčiausio įmanomo partnerio. 

ES siekia, kad būtų atsisakyta D. Trumpo propaguoto vienašališkumo ir sugrįžta prie daugiašališkumo politikos, kuri padėtų lengviau spręsti pasaulines krizes.   

“Turime itin retą galimybę“, – trečiadienį paskelbtame strateginiame dokumente rašo J. Borrellis.

Siekdama sutvirtinti bendradarbiavimą, ES jau pakvietė J. Bideną ateinančiais metais, atsiradus pirmai galimybei, atvykti į Briuselį. ES sunkiasvorės Vokietija ir Prancūzija taip pat reiškia optimizmą dėl išrinktojo prezidento. 

ES jau paragino Jungtines Valstijas sugrįžti į Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO), iš kurios anksčiau šiais metais pasitraukė D. Trumpas. 

D. Trumpas taip pat išvedė Jungtines Valstijas iš Paryžiaus klimato susitarimo. ES tikisi, kad J. Bidenui perėmus šalies vairą, Amerika vėl prisijungs prieš šios svarbios sutarties. 

Tuo pat metu Bendrija puikiai suvokia, kad kiti jos lūkesčiai, susiję su tokiais klausimais, kaip prekybinis konfliktas dėl subsidijų, tikriausiai greitu laiku nevirs realybe. Šį konfliktą išryškino užsitęsusi kova tarp orlaivių gamintojų – amerikiečių „Boeing“ ir Europos „Airbus“, taip pat nesutarimai dėl plieno eksporto.          

Net jei ES bandytų suintensyvinti kontaktus dar prieš J. Bideno inauguraciją sausio 20 dieną, jos pastangoms trukdytų Kongreso debatai dėl paskyrimų, nes jiems vykstant sudėtinga vesti išsamesnes diplomatines derybas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

EILINIS AMERIKOS AKIŲ DŪMIMAS

Amerika jau ne vieną šimtmetį terorizuoja visą pasaulį. Tie Baideno sapaliojimai - tik akių dūmimas. Jie niekada nesusitaikys, kad dar su kažkuo galima būtų kalbėtis kaip lygus su lygiu. Bet...tie laikai praėjo. Nei viena valstybė ir nei viename žemyne nenori ir nenorės būti JAV pastumdėle...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS