ES: Vengrijos sprendimas ginčyti įpareigojamą nutartį dėl migracijos – nepriimtinas | kl.lt

ES: VENGRIJOS SPRENDIMAS GINČYTI ĮPAREIGOJAMĄ NUTARTĮ DĖL MIGRACIJOS – NEPRIIMTINAS

Europos Sąjungos teisingumo komisaras Didier Reyndersas (Didjė Reindersas) penktadienį sakė, kad Vengrijos sprendimas užginčyti bloko aukščiausios instancijos teismo įpareigojamą nutartį dėl migracijos, argumentuojant, kad ja pažeidžiamas nacionalinis suverenumas, yra nepriimtinas.

Vengrijos Konstitucinis Teismas vertina gruodį priimtą Europos Teisingumo Teismo (ETT) nutartį, kad prieglobsčio prašytojų sulaikymas stovyklose prie sienos yra neteisėtas.

„Mums nepriimtinas... ETT sprendimo užginčijimas Konstituciniame Teisme Vengrijoje“, – žurnalistams sakė D. Reyndersas, baigdamas savo dviejų dienų vizitą Budapešte.

„Matydami, kad netaikomas koks nors ETT sprendimas ar bandoma ginčyti ES teisės pirmumą, turime reaguoti, nes esame sutarčių sergėtojas“, – sakė D. Reyndersas.

„Esame pasirengę pasitelkti visas įmanomas procedūras, kad užtikrintume dviejų pagrindinių ES funkcionavimo principų – ES teisės viršenybės ir ETT sprendimų įpareigojamo pobūdžio – apsaugą“, – sakė jis.

Vengrija minimą žingsnį žengė po Lenkijos Konstitucinio Tribunolo praėjusio mėnesio sprendimo, kad kai kurios ES teisės dalys yra nesuderinamos su Lenkijos konstitucija.

Briuselis pasmerkė šį sprendimą. Nuogąstaujama, kad piktas ginčas gali iškelti klausimų dėl Lenkijos narystės bloke.

Tačiau Vengrijos premjero Viktoro Orbano pasirašytame vyriausybės įsake sveikinamas Lenkijos sprendimas, o ES institucijos raginamos gerbti bloko 27 narių suverenumą.

Varšuva pažadėjo vetuoti ES veiksmus, jei būtų siekiama nubausti Budapeštą. Analogišką pažadą Lenkijai yra davusi Vengrija.

Praėjusį mėnesį V. Orbanas apkaltino ES „sovietinių laikų priešiškumu“ Vengrijos ir Lenkijos atžvilgiu, ginčijantis dėl teismų nepriklausomumo ir teisinės valstybės. Pasak Vengrijos premjero, su jo šalimi ir su Lenkija elgiamasi kaip su priešėmis.

D. Reyndersas penktadienį patvirtino Briuselio susirūpinimą teisinės valstybės problemomis Vengrijoje ir kritikavo įstatymą dėl LGBTQ turinio nepilnamečiams, teisių gynimo grupių vadinamą homofobišku.

„Esame tikri, kad žmonės diskriminuojami dėl jų lytinės orientacijos... Norime matyti tam tikrų [įstatymo] pakeitimų, nes neabejojame, kad esama ES teisės pažeidimo“, – sakė jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS