ESBO atstovė susirūpinusi dėl Latvijos sprendimo uždaryti tinklalapį „Sputnik“ | kl.lt

ESBO ATSTOVĖ SUSIRŪPINUSI DĖL LATVIJOS SPRENDIMO UŽDARYTI TINKLALAPĮ „SPUTNIK“

  • 0

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) žiniasklaidos laisvės vadovė Dunja Mijatovič (Dunia Mijatovič) ketvirtadienį išsakė susirūpinimą dėl Latvijos sprendimo uždaryti Rusijos užsienio naujienų agentūros „Sputnik“ vietos tinklalapį, kurį Ryga laiko Maskvos „propagandos įrankiu“.

Savo laiške Latvijos vidaus reikalų ministrui Edgarui Rinkevičiui, kuris buvo cituojamas ESBO tinklalapyje paskelbtame pranešime, D.Mijatovič rašo: „Esu susirūpinusi, kad (Latvijos) užsienio reikalų ministerijos veiksmai gali sukurti pavojingą precedentą uždarymo politikoje, susijusioje su žiniasklaidos tinklalapiais Latvijoje.“

Ji pridūrė, kad nepataria blokuoti tinklalapių, ypač jeigu tokie veiksmai atliekami be teismo sprendimo, taip pat prašė E.Rinkevičiaus suteikti daugiau informacijos apie naujienų portalo sputniknews.lv uždarymą.

Maskva įsteigė „Sputnik“ siekdama užtikrinti, kad jos balsas būtų geriau girdimas užsienyje, įskaitant Latviją, kurioje etninių rusų mažuma sudaro maždaug ketvirtadalį šalies gyventojų, kurių iš viso yra apie 2 milijonus.

„Sputnik“ yra informacinės agentūros „Rossija Segodnia“, vadovaujamos Dmitrijaus Kiseliovo, dalis. Pastarasis veikėjas yra įtrauktas į asmenų ir subjektų, kuriems Europos Sąjunga taiko sankcijas dėl Rusijos vaidmens Ukrainos krizėje, sąrašą.

Kijevas ir Vakarai nekart kaltino Maskvą, kad ji vykdo „informacinį karą“, siekdama pateisinti savo paramą prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose.

Latvijos universiteto Matematikos ir informatikos instituto Tinklo paslaugų skyrius (NIC), kuris yra .lv domeno administratorius, kovo 29 dieną sustabdė portalo sputniknews.lv, kuriame nuo praėjusio mėnesio buvo skelbiami agentūros „Sputnik“ straipsniai rusų ir latvių kalbomis, veiklą. Šį sprendimą NIC priėmė gavęs Užsienio reikalų ministerijos laišką, kuriame sakoma, kad sputniknews.lv įregistravimas ir veikla kertasi su Europos Vadovų Tarybos sprendimu dėl priemonių, kurių reikia imtis dėl grėsmių Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenumui ir nepriklausomybei.

„Sputnik“ savo tinklalapį Latvijoje įkūrė šių metų vasarį, bet nebuvo oficialiai registruotas Latvijoje. Latvijos įmonių registras pernai rugpjūtį atsisakė įregistruoti „Rossija Segodnia“ padalinį Latvijoje, o šių metų sausio 28 dieną taip pat buvo atsisakyta įregistruoti „Sputnik Latvija“.

Latvijos užsienio reikalų ministerija anksčiau pareiškė, kad sputniknews.lv negali būti laikomas žiniasklaidos priemone ir kad jis taip pat negali veikti šalyje kaip naujienų agentūra, nes yra kontroliuojamas kitos valstybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS