Estijoje dėl grėsmių iš Rusijos užblokuotas didelio vėjo jėgainių parko projektas | kl.lt

ESTIJOJE DĖL GRĖSMIŲ IŠ RUSIJOS UŽBLOKUOTAS DIDELIO VĖJO JĖGAINIŲ PARKO PROJEKTAS

  • 4

Estijos saugumo policija vetavo 1,7 mlrd. eurų vertės vėjo jėgainių parko jūroje netoli Saremos salos projektą, įtardama, kad jo įgyvendinimas gali būti finansuojamas iš Rusijos, pranešė Estijos nacionalinis transliuotojas ERR.

„Saugumo policijai pranešus apie galimas grėsmes nacionaliniam saugumui, sietinas su investicijomis į planuojamą vėjo jėgainių parką jūroje netoli Saremos, vyriausybė uždegė raudoną šviesą „Saare Wind Energy“ projektui“, – rašo ERR portalas.

2015 metų pavasarį bendrovė „Saare Wind Energy“ pateikė prašymą leisti daugiau kaip šimto kvadratinių kilometrų ploto jūros teritorijoje statyti šimtą vėjo jėgainių, kurios per metus pagamintų 2,8 teravatvalandžių elektros.

ERR duomenimis, vyriausybės sprendimo projektas tokiam leidimui išduoti buvo parengtas 2017-ųjų pradžioje, tačiau ministrų kabinetas jo taip ir nesvarstė, Saugumo policijai pateikus pirmąsias nepalankias išvadas.

„Kilus neaiškumams dėl finansavimo šaltinių bei kilus įtarimams, jog jis gali būti iš priešiškų Estijai šalių, sekė išvada, kad mes taip pat galime būti priešiškų šalių įtakoje“, – sakė bendrovės „Saare Wind Energy“ vienas akcininkų Kuido Kartau.

Estijos saugumo policijos atstovo spaudai Harrys Puuseppo (Hario Pūsepo) žodžiais, jokia ne paslaptis yra tai, kad įtaka Estijai yra suinteresuota Rusija.

„Deja, kai kalbame apie investicijas iš Rusijos, kyla klausimas, kas už tai slepiasi, kokiais motyvais vadovaujamasi“, – sakė H. Puuseppas.

„Saare Wind Energy“ akcininkai tokius įtarimus laiko nepagrįstais ir tikina, jog 2014 metais jų įsteigta bendrovė nieko bendro su Rusija neturi.

„Be abejo, mes visa tai bandysime ginčyti. Jei nebūsime išgirsti ir suprasti, teks kreiptis į teismą“, – ERR sakė antrasis „Saare Wind Energy“ akcininkas Veiko Vali (Veikas Valis).

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

BŪTINA nepamiršt kad tos vėjo jėgainės kaip tik ir lemia klimato žemėje kitimą, ir kuo jų daugiau, TUO greičiau tas klimatas kinta.

Reikia budrumo

O ka ne gresme Labai didele. Visur lenda, kaip ziurkes. Kirsina tautas, visems nurodineja ka daryti, kisasi i rinkimus. Nori kad visi jems tarnautu. Meloja apgaudineja, paperka. Putino noras- valdyti visa pasauli. Antras Hitleris.

truputį

žinau kainas, tai lyginant pas mus statomos vokiškų jėgainių sąmatos apie 10 kartų didesnės negu rusų, nors iš esmės jėgainių įrangoje nieko nėra labai gudraus, tiesa pamatus Lietuvoje stato įvairūs mūsų uabai, tai yra kalimo būdu įbetonuojant polius, bet ir jų darbų kainos kosminės, nors polių armatūra ar betonas, yra tų pačių kokybių, kaip ir visur, neabejotinai, kad rusus užblokavo vokiečių firmos per politines intrigas, juk tie savo žemomis kainomis nukonkuruotų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS