Eurokomisaras: ES ir Kinijos investicijų paktas – „ne visai susitarimas“ | kl.lt

EUROKOMISARAS: ES IR KINIJOS INVESTICIJŲ PAKTAS – „NE VISAI SUSITARIMAS“

Ilgą laiką derintas Europos Sąjungos ir Kinijos investicijų susitarimas iš tiesų yra labiau „intencija“, o ne susitarimas, ir gali praeiti dar daug laiko, kol jis virs realybe, ketvirtadienį sakė už vidaus rinką atsakingas Europos Komisijos narys Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas).

„Būsiu labai atviras su jumis – šis susitarimas yra ne visai susitarimas“, – sakė prancūzų eurokomisaras strateginių studijų centrui „Atlantic Council“ Vašingtone. 

„Iš tiesų... tai intencija... ne daugiau ir ne mažiau“, – sakė buvęs Prancūzijos finansų ministras.

„Taigi, manau, intencijai virsti realybe reikės gana daug laiko“, – pridūrė Th. Bretonas.

Jis taip pat pažymėjo, kad susitarimas, daugelio nuostabai pasirašytas paskutinėmis Vokietijos pirmininkavimo ES valandomis pernai gruodį, sudarytas „pereinamuoju laikotarpiu Jungtinėse Valstijose“, kai Joe Bidenas (Džo Baidenas) ruošėsi perimti prezidento pareigas iš Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo).  

Sausį prezidentu prisaikdintas J. Bidenas ėmėsi žingsnių atšaukti daugelį savo pirmtako propaguotos izoliacionistinės politikos, kurios šūkis buvo „Pirmiausiai – Amerika“, sprendimų.

Visgi ES ir Kinijos investicijų pakto ateitis tebėra miglota. Th. Bretonas savo komentarus išsakė netrukus po to, kai Europos Komisija pripažino, kad buvo priversta suspenduoti pakto ratifikavimą, Pekinui ir Briuseliui paskelbus vienas kitam virtinę sankcijų. 

Padėtis paaštrėjo kovo mėnesį, kai ES ėmėsi sankcijų prieš keturis valdančiosios partijos ir Sindziango regiono vietos valdžios pareigūnus dėl jų veiksmų musulmonų uigūrų mažumos atžvilgiu.    

Pekinas iškart ėmėsi atsakomųjų priemonių ir paskelbė sankcijas virtinei Europos politikų bei mokslininkų, įskaitant svarbius Europos Parlamento narius, kurių pritarimo reikės, kad paktas būtų ratifikuotas.

ES prekybos rūmų Pekine vadovas Joergas Wuttke (Jergas Vutkė) penktadienį žurnalistams sakė: „ES ir Kinijos visapusiškas susitarimas dėl investicijų, manau, bus pradėtas įgyvendinti dar negreitai.“ 

Jis pažymėjo, kad sankcijas lengviau įvesti, nei atšaukti, ir sakė, kad abiejų pusių lyderiai, regis, neturi daug politinės erdvės manevruoti.

„Gaila, mums susitarimas patinka“, – sakė J. Wuttke.

Bendrovėms taip pat tenka dirbti politiškai įtemtos atmosferos sąlygomis.

Švedijos drabužių milžinė „Hennes ir Mauritz“ (H&M) kovą susidūrė su pasekmėmis dėl savo anksčiau priimto sprendimo nebenaudoti medvilnės iš Sindziango regiono, kur, anot žmogaus teisių grupių, mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų yra kalinami vadinamosiose perauklėjimo stovyklose. Regiono valdžia taip pat kaltinama Sindziange naudojanti priverstinį darbą ir vykdanti prievartinę moterų sterilizaciją.

„Jaučiamės lyg būtume tarp kūjo ir priekalo, mums sudėtinga manevruoti šioje situacijoje“, – sakė J. Wuttke. 

Tačiau ES prekybos rūmų atstovai penktadienį pridūrė, kad nepaisant pasaulyje juntamos politinės įtampos jie Kinijoje vis dar sulaukia aktyvios pareigūnų paramos.

ES ir Kinijos investicijų paktas buvo rengiamas septynerius metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tik

pries ka jis teisinasi?... gal pries bid ona?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS