Europa neliks be naftos - Rusija ir Ukraina susitarė | kl.lt

EUROPA NELIKS BE NAFTOS - RUSIJA IR UKRAINA SUSITARĖ

Rusija ir Ukraina pirmadienio vakarą pasirašė papildomą susitarimą dėl naftos tranzito Ukrainos teritorija, tačiau Rusijos energetikos ministerija kol kas nepatvirtino mokesčio už pumpavimą dydžio.

Ukrainos valstybinės bendrovės "Naftogaz" atstovas antradienį sakė agentūrai "Reuters", kad susitarime užfiksuota mokestį už pumpavimą padidinti 30 procentų.

„Krizės nebus. Susitarimas buvo pasirašytas vakar vakare", - sakė "Naftogaz" atstovas. - Tranzito tarifas padidintas 30 procentų".

Jis nenurodė tikslaus skaičiaus, bet šaltinis vyriausybėje patikslino, kad nuo 2010 metų naftos tonos tranzito tarifas bus 6,6 euro, palyginti su 7,8 dolerio 2009 metais.

Rusijos energetikos ministrė Irina Jesipova patvirtino, kad susitarimas pasirašytas.

"Ten keturios pozicijos, pagrindinė - 6,6 (euro už toną)", - sakė ji.

Rinkos dalyvių vertinimu, "Ukrtransnafta" tarifus padidins 23-33 procentais.

Pirmadienį Rusija įspėjo Europos Sąjungą (ES), jog gali būti nutrauktas naftos tiekimas į Slovakiją, Vengriją ir Čekiją, o Rusijos oficialūs asmenys kalbėjo apie nesutarimus dėl tranzito su Ukraina ir Baltarusija, sukeldami nuogąstavimų kad prasidės naftos eksporto pertrūkiai.

Rusijos vamzdynų monopolininkės "Transneft" vadovas Nikolajus Tokarevas pirmadienį sakė, kad Ukrainos siūlymai padidinti tranzito tarifą nėra priimtini.

Ukrainos prezidento Viktoro Juščenkos kanceliarija pavadino Maskvos pareiškimus dėl naftos tranzito sumažinimo politiškai motyvuotais.

Apie Kijevo norą pereiti į tranzito apmokėjimą eurais kalbėjo ir Ukrainos prezidento specialusis atstovas Bohdanas Sokolovskis.

Pasak jo, Kijevas taip pat siekė nustatyti mokėjimo už tranzitą, nepriklausomai nuo faktiško naftos perpumpavimo, principą „pumpuok arba mokėk" (ship-or-pay), tačiau, pasak šaltinio, to pasiekti nepavyko.

Maždaug ketvirtadalis Rusijos naftos tiekiamas į Europos šalis naftotiekiu "Družba", kurio viena atšaka eina Ukrainos teritorija, o kita - per Baltarusiją.

Pasak šaltinio, "Ukrtransnafta" ir Rusijos "Transneft" taip pat susitarė, kad naftos tranzitas naftotiekio "Družba" Ukrainos ruožu 2010 metais sudarys 15 mln. tonų. "Naftotiekiu "Družba" nafta tiekiama į Slovakiją, Čekiją ir Vengriją.

Pagrindinis pirmojo ketvirčio eksporto grafikas parodė, kad žaliavo tiekimas Ukrainos teritorija "Družba" pietų atšaka ir į per Južno uostą sumažėjo.

Į Čekiją, Slovakiją ir Vengriją ir Južno uostą 2010 metų pirmajame ketvirtyje numatoma tiekti 5,9 mln. tonų naftos, tai yra 28,5 proc. mažiau nei buvo numatyta šių metų ketvirtojo ketvirčio pagrindiniame grafike.

Jeigu Rusija galutinai nutrauks sausį sustabdytą naftos "Urals" tiekimą per Južno uostą, pumpavimo apimtis sumažės 47,8 proc. ir Ukraina nebegaus didelės dalies lėšų iš tranzito.

Svarstomas žaliavos tiekimo Ukrainos teritorija tarifo padidinimas galėtų kompensuoti dalį šių nuostolių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS