Europolas perspėja dėl padirbtas neigiamų COVID-19 testų pažymas pardavinėjančių sukčių | kl.lt

EUROPOLAS PERSPĖJA DĖL PADIRBTAS NEIGIAMŲ COVID-19 TESTŲ PAŽYMAS PARDAVINĖJANČIŲ SUKČIŲ

ES policijos agentūra pirmadienį perspėjo keliautojus saugotis organizuotų nusikalstamų grupuočių, pardavinėjančių padirbtas neigiamų COVID-19 testų pažymas oro uostuose, kartais net ir už 300 eurų.

Šį perspėjimą Europolas paskelbė policijai suėmus keletą įtariamųjų, pardavinėjusių neigiamų COVID-19 testų pažymas Britanijos ir Prancūzijos oro uostuose, internetu ir per mobiliųjų telefonų pokalbių programėles Ispanijoje ir Nyderlanduose.

Daugelis Europos Sąjungos šalių ir kitų valstybių reikalauja pažymų, kad į jas atvykstantys keliautojai nėra užsikrėtę daugiau nei 2,2 mln. žmonių pasaulyje pražudžiusiu koronavirusu.

„Kol dėl pandemijos galioja kelionių apribojimai, labai tikėtina, kad nusikaltėliai pasinaudos proga gaminti ir pardavinėti padirbtas neigiamų COVID-19 testų pažymas“, – nurodė Europolas.

„Atsižvelgiant į plačiai paplitusias technologines priemones – geros kokybės spausdintuvus ir programinę įrangą – apgavikai sugeba pagaminti aukštos kokybės padirbtus, suklastotus ar netikrus dokumentus“, – sakoma Hagoje įsikūrusios agentūros pranešime.

Pasak Europolo, Prancūzijos policija pernai išaiškino klastotojų tinklą Paryžiaus Charles'o de Gaulle’o (Šarlio de Golio) oro uoste, pardavinėjusių tokias pažymas po 150 ir 300 eurų.

„Žvalgyba rodo, kad Jungtinėje Karalystėje buvo sugauti sukčiai, už 100 [Jungtinės Karalystės] svarų (113 eurų) pardavinėję padirbtus tyrimų dėl COVID-19 dokumentus, su tikros laboratorijos pavadinimu ant padirbtų pažymų“, – priduriama pranešime.

Dar vienas panašus atvejis prieš 10 dienų buvo išaiškintas Britanijos Lutono oro uoste, kur dėl, kaip įtariama, padirbtų COVID-19 pažymų pardavimo buvo sulaikyta vyras.

Ispanijoje policija sulaikė žmogų, po 40 eurų pardavinėjusį padirbtas pažymas internetu, o Nyderlanduose sukčiai darė tą patį naudodamiesi mobiliosiomis pranešimų programėlėmis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Yra istatymai- yra ir apstatymai. Taip buvo, yra ir bus VISADA. Pazymejimai bus reikalingi masiskai. Galvoti ir su rankomis PIRMYN.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS