Europos Parlamentas: įkalinusi R. T. Erdogano kritiką, Turkija sunaikino viltis įstoti į ES | kl.lt

EUROPOS PARLAMENTAS: ĮKALINUSI R. T. ERDOGANO KRITIKĄ, TURKIJA SUNAIKINO VILTIS ĮSTOTI Į ES

Įkalinusi prezidento Recepo Tayyipo Erdogano kritiką Osmaną Kavalą, Turkija „sunaikino“ savo galimybes įstoti į Europos Sąjungą (ES), ketvirtadienį paskelbė Europos Parlamentas.

Europarlamentarai priėmė neįpareigojančią rezoliuciją, griežtai smerkiančią bausmę iki gyvos galvos, kurią praėjusią savaitę O. Kavalai skyrė Stambulo teismas dėl prieštaringai vertinamų kaltinimų bandymu nuversti vyriausybę. 64 metų filantropas jau buvo sulaikytas be teismo daugiau nei ketverius metus.

„Dabartinė Turkijos vyriausybė sąmoningai sugriovė bet kokias viltis atnaujinti stojimo į ES procesą arba dabartinėmis aplinkybėmis atidaryti naujus skyrius ir uždaryti tuos, dėl kurių derybos jau pradėtos“, – sakoma rezoliucijoje. Ji pavadino O. Kavalos sulaikymą „neteisingu, neteisėtu ir nelegitimiu“ ir pareikalavo nedelsiant jį paleisti. ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis iškart po nuosprendžio pareiškė, kad bloko narės „labai apgailestauja“ dėl to.

Intelektualas ir verslininkas O. Kavala neigė jam pateiktus kaltinimus. Teisme jis buvo apkaltintas didelio masto antivyriausybinių protestų finansavimu 2013 m., kai R. T. Erdoganas buvo ministras pirmininkas. R. T. Erdoganas jį vadino Vengrijoje gimusio JAV milijardieriaus George'o Soroso kairiųjų agentu.

Turkijos siekis atnaujinti derybas dėl narystės ES įstrigo, kai tarp Briuselio ir Ankaros kilo didelė įtampa daugeliu klausimų, įskaitant pastaraisiais metais suintensyvėjusias R. T. Erdogano represijas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS