EVA pareigūnas prakalbo apie „AstraZeneca“ vakcinos atsisakymą | kl.lt

EVA PAREIGŪNAS PRAKALBO APIE „ASTRAZENECA“ VAKCINOS ATSISAKYMĄ

  • 1

Vienas Europos vaistų agentūros (EVA) aukšto rango pareigūnas pareiškė, kad gali būti verta atsisakyti „AstraZeneca“ vakcinos nuo koronaviruso visoms amžiaus grupėms, kai yra prieinamų alternatyvų.

EVA vakcinų strategijos skyriaus vadovas Marco Cavaleri (Markas Kavaleris) interviu Italijos dienraščiui „La Stampa“ sakė, kad vyresnių nei 60 metų amžiaus asmenų grupėje pirmenybė turėtų būti teikiama „Johnson & Johnson“ vakcinai.

Abi vadinamosios virusinių vektorių vakcinos yra aprobuotos naudoti visiems vyresniems nei 18 metų asmenims, tačiau vis gaunama pranešimų apie retus susiformuojančių kraujo krešulių atvejus. Europos Sąjunga yra aprobavusi ir dvi „mRNA“ technologijos vakcinas – „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“.

Šeštadienį Italijoje buvo priimtas sprendimas riboti „AstraZeneca“ vakcinos naudojimą ir ja skiepyti tik vyresnius nei 60 metų asmenis, nerimaujant, kad jaunesniems asmenims ji kelia didesnę riziką sveikatai.

Paklaustas, ar nebūtų geriau uždrausti naudoti „AstraZeneca“ vakciną, taip pat ir vyresniems nei 65 metų asmenims, M. Cavaleri atsakė: „Taip, ir tai yra galimybė, kurią dėl padidėjusios prieigos prie „mRNA“ vakcinų svarsto daugelis šalių, kaip antai Prancūzija ir Vokietija.“

„Tačiau incidentai yra labai reti ir fiksuojami po pirmos dozės. Tiesa, apie antrąją dozę yra mažiau duomenų, tačiau Didžiojoje Britanijoje skiepijimo šia vakcina programa vyksta sklandžiai, – sakė jis. – Tarp jaunų žmonių ligos rizika mažėja ir žinia jiems būtų ta, kad jie pirmenybę teiktų „mRNA“ vakcinoms, tačiau atskiroms valstybėms yra paliekama apsisprendimo teisė.“

M. Cavaleri taip pat pažymėjo, kad su vienadoze „Johnson & Johnson“ vakcina „yra mažiau problemų nei su „AstraZeneca“, nors pirmoji ir yra rečiau naudojama.

„Viena dozė yra patogu kai kurioms kategorijoms, kurias sunku pasiekti, tačiau tai yra adenovirusinė vakcina, kurią geriausia naudoti vyresniems nei 60 metų asmenimis“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

isviso

iskur tas durnumas kai yra vaistai nuo sio d urnumo o /hipokratai ? beveik visi tyli nors s upranta ka d tai nelegalu?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS