EŽTT nurodė Rusijai sumokėti kompensacijas taikių protestų dalyviams | kl.lt

EŽTT NURODĖ RUSIJAI SUMOKĖTI KOMPENSACIJAS TAIKIŲ PROTESTŲ DALYVIAMS

  • 1

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) nurodė Rusijai sumokėti bendrą 75 tūkst. eurų kompensaciją šalies piliečiams, pateikusiems devynis skundus dėl jų teisės rengti taikius protestus pažeidimo, sakoma antradienį paskelbtame teismo pranešime.

Visus devynis skundus dėl piliečių teisių pažeidimo per taikias demonstracijas, surengtas 2006, 2007 ir 2010 metais, teismas išnagrinėjo bendrai. Minėtos demonstracijos vyko Maskvoje, Kaliningrade ir Nižnij Novgorode.

Vieną iš skundų pateikę ieškovai Rusijos piliečiai Levas Ponomariovas, Michailas Krigeris ir Michailas Šneideris teigė, kad 2006 metais buvo suplanavę rengti taikią demonstraciją prie Federalinės saugumo tarnybos (FSB) biuro Maskvoje, tačiau valdžia nurodė jiems pakeisti protesto vietą. Vėliau prie būstinės susirinkusius žmones išvaikė policijos darbuotojai, dalis jų buvo sulaikyti. Prieš kai kuriuos demonstracijos dalyvių buvo pradėtos administracinės procedūros, tačiau vėliau jos buvo nutrauktos.

Teismas padarė išvadą, kad Rusijos valdžia leido pažeisti žmogaus teises ir laisves ginančios Europos konvencijos 11-ąjį straipsnį, užtikrinantį teisę laisvai rengti taikius susibūrimus. Taip pat buvo pripažinta, kad keliais atvejais buvo pažeistas 13-asis straipsnis, numatantis teisę pasinaudoti efektyvia teisine gynyba valstybinėse institucijose.

Ieškovams už patirtą moralinę žalą buvo priteistas bendra 75 tūkst. eurų kompensacija. Be to Rusija turės padengti ieškovų bylinėjimosi išlaidas.

Pasmerkė nuolatinio stebėjimo praktiką kalėjimuose

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) antradienį pasmerkė Rusijos pataisos įstaigose paplitusią praktiką, kai kaliniai visą parą stebimi vaizdo kameromis, ir nutarė, kad tokiu būdu pažeidžiama žmonių teisė į privatumą.

EŽTT taip pat nusprendė, kad šalyje buvo pažeista dviejų iš trijų ieškovų teisė į veiksmingą teisinę gynybą, Rusijos teismams atmetus jų skundus.

Du dabartiniai ir vienas buvęs kalinys apskundė Rusijos kalėjimuose taikomą nuolatinio stebėjimo praktiką. Šis stebėjimas vykdomas ne tik sargybinių, bet ir pasitelkiant pataisos įstaigų kamerose įrengtas vaizdo kameras.

Du iš trijų ieškovų, kalėjusių toje pačioje įstaigoje, teigė, kad virš tarpdurio įrengti prietaisai leidžia lengvai stebėti didžiąją dalį kameros, įskaitant lovą.

Jie taip pat skundėsi, kad per vaizdo kameras kalinius neretai stebi darbuotojos moterys.

Vienas ieškinį iškėlęs kalinys skundėsi, kad buvo priverstas nusirengti moterų sargybinių akivaizdoje.

Vis dėlto Prancūzijos rytiniame Strasbūro mieste įsikūręs teismas sutiko, kad gali būti būtina stebėti tam tikras kalėjimų dalis ir kad kai kurie kaliniai galbūt turėtų būti nuolat stebimi.

Tačiau Rusijos įstatymai yra pernelyg aptakūs šioje srityje ir „iš esmės nesuteikia jokių apsaugos nuo valstybės tarnautojų piktnaudžiavimo priemonių“, sakoma EŽTT nutartyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Rusai bbd ant to teismo ir jo nutarimų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS