FTB dokumentus nutekinęs agentas įkalintas ketveriems metams | kl.lt

FTB DOKUMENTUS NUTEKINĘS AGENTAS ĮKALINTAS KETVERIEMS METAMS

  • 0

Buvęs FTB agentas, kuris nutekino vidaus dokumentus, rodančius, kaip ši agentūra per antiteroristinius tyrimus naudojo rasinį profiliavimą, ketvirtadienį buvo nuteistas kalėti ketverius metus.

Tai jau trečia byla šią savaitę, akcentuojanti ryžtingus JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos veiksmus prieš informacijos nutekinimą žiniasklaidai.

17 metų FTB dirbęs Terry Albury (Teris Alberis), pabėgėlio iš Etiopijos sūnus, pripažino savo kaltę, o Minesotos teisėjas jam skyrė ketverių metų bausmę.

„Vykdome galbūt agresyviausią per departamento istoriją kampaniją prieš nutekinimus“, – sakoma generalinio prokuroro Jeffo Sessionso (Džefo Sešonzo) pareiškime.

„Tokie nusikaltimai, kaip įvykdė... šis atsakovas, nebus toleruojami: už juos bus griežčiausiai pagal įstatymą persekiojama ir baudžiama“, – nurodė jis.

2016-2017 metais, kai interneto svetainei „The Intercept“ nutekino FTB Vidaus tyrimų ir operacijų vadovą, T. Albury dirbo specialiuoju agentu FTB Mineapolio biure.

Dokumentas parodė, kaip ši agentūra gali naudoti rasinį ir religinį profiliavimą per tyrimus, apeiti taisykles siekiant infiltruotis į aktyvistų grupes ir šnipinėti žurnalistus.

T. Albury advokatai sakė, kad kaip vienintelis juodaodis agentas praktikas Mineapolio biure jis atkreipė dėmesį į rasistinį požiūrį savo skyriuje, trukdantį įgyti didelės tame rajone gyvenančios somaliečių kilmės bendruomenės pasitikėjimą. Dėl to kažkiek jaunų vyrų kaip kovotojai prisidėjo prie džihadistų grupuočių „al Shabab“ ir „Islamo valstybė“ (IS).

T. Albury advokatai teigė, kad jis siekė ne atskleisti paslaptis, bet paskatinti diskusijas „apie tai, kaip išsaugoti trapią pusiausvyrą tarp laisvės ir saugumo“.

„Jis stengėsi išspręsti tai, kas jam tapo neįveikiamu moraliniu konfliktu tarp jo, kaip FTB agento, prisiekusio remti įstatymą, vaidmens ir jo asmeninės pareigos socialiniam teisingumui bei žmogaus teisėms“, – akcentavo advokatai.

Tačiau kaltintojai sakė, kad T. Albury keršijo savo darbdaviams ir būtų nutekinęs daugiau slaptų dokumentų.

Nuosprendis buvo paskelbtas kitą dieną po federalinių agentų pranešimo apie Iždo departamento pareigūno areštą dėl dokumentų nutekinimo „The Intercept“ konkurentei „BuzzFeed“, apie pinigų pervedimus, susijusius su svarbiomis tyrimo dėl Rusijos vaidmens per JAV rinkimus figūromis.

Be to, pirmadienį savo kaltę dėl melavimo FTB agentams pripažino JAV Senato darbuotojas, anksčiau šiais metais areštuotas dėl įtariamo slaptos informacijos nutekinimo savo draugei reporterei.

Jo nutekinta informacija taip pat yra susijusi su tyrimu dėl galimo slapto susimokymo su Rusija, per kurį jau buvo nuteisti arba kaltės pripažinimo pareiškimus padarė keli buvę prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) padėjėjai.

Beveik prieš metus J. Sessionsas sakė, kad Teisingumo departamentas vykdo 27 tyrimus dėl nutekinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS