G-7 finansų ministrai diskutuos apie pasaulinį minimalų pelno mokesčio tarifą | kl.lt

G-7 FINANSŲ MINISTRAI DISKUTUOS APIE PASAULINĮ MINIMALŲ PELNO MOKESČIO TARIFĄ

Didžiojo septyneto (G-7) finansų ministrai penktadienį pradės derybas, per kurias, kaip tikisi europiečiai, turtingiausios valstybės palaikys JAV remiamus planus įvesti minimalaus pelno mokesčio tarifą.

Sušvelninus suvaržymus dėl COVID-19 pandemijos susitikimas Jungtinėje Karalystėje vyks tiesiogiai. Renginio šeimininkas britų iždo kancleris Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) susitiks su Kanados, Prancūzijos, Italijos ir Japonijos finansų ministrais bei JAV iždo sekretore.

Šios derybos turi paruošti dirvą platesniam G-7 lyderių susitikimui Anglijos pietvakarinėje Kornvalio grafystėje, prasidėsiančiam birželio 11 dieną. Jame dalyvaus JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), vyksiantis pirmosios kelionės į užsienį nuo atėjimo į valdžią šių metų sausį.

Naujienų agentūra AFP susipažino su septynių turtingiausių valstybių finansų ir centrinių bankų vadovų susitikimo baigiamojo pareiškimo projektu – jame reiškiamas „tvirtas palaikymas“ ir „aukšto lygio užmojis“ nustatyti pasaulinį minimalų pelno mokesčio tarifą.

Tikimasi, kad platesnis susitarimas šiuo klausimu bus pasiektas liepą prasidėsiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) finansų vadovų susitikime.

Ministrai taip pat planuoja įsipareigoti „tęsti politinę paramą“ arba skatinamąsias priemones „kiek reikės“, kad būtų įtvirtintas ekonomikos atsigavimas po pandemijos. Tuo pačiu bus stengiamasi spręsti problemas, susijusias su klimato kaita ir socialine nelygybe, sakoma dokumento juodraštyje.

Be to, jie ragins užtikrinti „visiems lygią, saugią ir prieinamą prieigą prie COVID-19 vakcinų“ visame pasaulyje, siekiant įveikti daugybę žmonių gyvybių nusinešusią pandemiją.

Į pasitarimo darbotvarkę taip pat įtrauktas opus klausimas dėl skaitmeninių valiutų, tokių kaip bitkoinas, priežiūros.

Susitarimas dėl mokesčio – „ne už kalnų“

J. Bidenas siūlė per derybas su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) ir G-20 susitarti dėl unifikuoto minimalaus 15 proc. pelno mokesčio.

Šis jo siūlymas jau sulaukė plataus palaikymo iš tokių šalių kaip Prancūzija ir Vokietija, taip pat Tarptautinio valiutos fondo (TVF).

Susitarimas dėl minimalaus pelno mokesčio tarifo – „jau ne už kalnų“, penktadienį pareiškė Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir G-7 nepriklausančios Ispanijos finansų ministrai.

„Turime galimybę pasiekti, kad tarptautinės verslo įmonės mokėtų sąžiningą dalį“, – sakoma pareiškime, paskelbtame britų dienraštyje „The Guardian“ Prancūzijos finansų ministro Bruno Le Maire'o (Briuno Le Mero), Vokietijos Olafo Scholzo (Olafo Šolco), Italijos Daniele Franco (Danielės Franko) ir Ispanijos Nadios Calvino (Nadios Kalvino).

„Ilgiau kaip ketverius metus Prancūzija, Vokietija, Italija ir Ispanija dirbo kartu, kad sukurtų XXI šimtmečiu tinkamą tarptautinę mokesčių sistemą, – pridūrė ministrai. – Šioje sagoje buvo daug vingių ir posūkių. Dabar laikas pasiekti susitarimą.“

Britanija, šiuo metu pirmininkaujanti G-7, laikėsi neutralios pozicijos šiuo klausimu ir kvietė imtis platesnių mokesčių reformų.

Airija savo ruožtu dėl J. Bideno plano reiškė „reikšmingas abejones“. Šioje šalyje taikomas 12,5 proc. pelno mokesčio tarifas yra vienas mažiausių pasaulyje, todėl Airijoje savo būstines veiklai Europoje yra įkūrusios tokios IT milžinės kaip „Facebook“ ir „Google“.

Šalininkai argumentuoja, kad minimalus tarifas būtinas apriboti konkurencijai dėl šalių, kurios stengiasi pritraukti tarptautines įmones siūlydamos kiek įmanoma mažesnius pelno mokesčius.

Pasak jų, šios „lenktynės dugno link“ atima pajamas, kurias vyriausybės galėtų nukreipti savo kitiems prioritetams.

Visuotinio minimalaus pelno mokesčio tarifo įvedimas yra vienas iš dviejų pagrindinių siūlomų pasaulinės finansų sistemos reformų elementų. Antrasis yra vadinamasis skaitmeninis mokestis, kuris leistų apmokestinti šalims užsienyje registruotas tarptautines įmones.

Britanija nori, kad tarptautinės įmonės mokėtų mokesčius šalyse, kuriose jos vykdo veiklą, daugeliui valstybių ieškant papildomų būdų pataisyti savo finansinę padėtį, nukentėjusią per pandemiją.

„Užsitikrinti pasaulinį susitarimą dėl skaitmeninio apmokestinimo taip pat buvo prioritetas šiais metais“, – sakoma R. Sunako pranešime.

„Norime, kad bendrovės mokėtų tinkamo dydžio mokesčius tinkamoje vietoje, ir tikiuosi, kad pasieksime sąžiningą susitarimą su savo partneriais“, – pridūrė jis.

Jungtinė Karalystė, kurioje lapkritį vyks Jungtinių Tautų viršūnių susitikimas klimato krizės klausimu COP26, taip pat pageidauja, kad G-7 susitartų palaikyti žaliąsias atsigavimo programas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS