G. Thunberg ragina skubiai imtis veiksmų dėl klimato kaitos, nes žmonės miršta | kl.lt

G. THUNBERG RAGINA SKUBIAI IMTIS VEIKSMŲ DĖL KLIMATO KAITOS, NES ŽMONĖS MIRŠTA

  • 22

Paauglė klimato aktyvistė Greta Thunberg Madride vykstančioje Jungtinių Tautų (JT) klimato kaitos konferencijoje susirinkusius pasaulio šalių lyderius paragino skubiai imtis veiksmų kovoje su klimato kaita. Pasak jos, delsti nebegalima, nes „žmonės miršta“.

„Negalime sau leisti delsti nei vienos dienos be jokių realių veiksmų. Turime pasinaudoti kiekviena galimybe pagerinti padėtį“, – spaudos konferencijoje sakė 16-metė švedė, prieš penktadienį Ispanijos sostinėje vykstantį mitingą dėl klimato.

„Streikuojame jau daugiau nei metus ir iš esmės nieko neįvyko. Galingieji vis dar ignoruoja klimato krizę“, – pridūrė ji.

„Norėtume veiksmų iš valdžią turinčių žmonių, nes žmonės kenčia ir miršta dėl klimato ir ekologinės katastrofos, mes nebegalime daugiau laukti“, – ragino G. Thunberg.

Madride mitingas prasidėjo 18 val. vietos laiku (19 val. Lietuvos laiku). Tuo pat metu vyksta eitynės Čilės sostinėje Santjage, kur ir turėjo vykti JT klimato kaitos konferenciją (COP25), tačiau ją teko perkelti kitur dėl Čilėje prasidėjusių antivyriausybinių protestų.

Žinoma savo gebėjimu įkvėpti visą kartą jaunuolių kovai už aplinką, lėktuvais skristi dėl taršos atsisakanti G. Thunberg keliavo į Čilę, tačiau staiga pakeista konferencijos vieta privertė ją atgal į Europą keliauti katamaranu.

Į Madridą ji atvyko penktadienio rytą, po 10 valandų trukusios kelionės traukiniu iš Lisabonos.

COP25 pirmadienį prasidėjo nuo griežto JT įspėjimo apie „visiškai nepakankamus“ didžiausių pasaulio ekonomikų veiksmų mažinant anglies taršą.

Geriausi pasaulio mokslininkai teigia, kad ilgalaikis vidutinės planetos temperatūros kilimas turi būti apribotas ties 1,5 laipsnio Celsijaus riba, palyginti su iki pramonės revoliucijos fiksuota temperatūra, kad būtų galima išvengti tolesnio šiltėjimo ir katastrofiškų padarinių.

Nepaisant perspėjimų, į atmosferą išmetamų šiltnamio dujų kiekis siekia visų laikų rekordus. Būtent šios dujos prisideda prie gamtos stichijų – nuo karščio bangų iki stiprių uraganų ir siaučiančių miškų gaisrų – dažnėjimo ir stiprėjimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

atsilimas

akivaizdus zmoniu perteklius ypac afroazijoje.

saulius

Ir kokie tie veiksmai?uzdaryti pramone ir uzdrausti lektuvus?Sugrizkime atgal i akmens amziu kai buvo tyras oras ir skaidrus vanduo

Nukreipia

visuomenės dėmesį nuo didesnių ir baisesnių dlykų vykstančių pasaulyje.Pvz. suprastėjusių NATO ir Putino santykių
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS