G7 baigiamajame pranešime – kritika dėl Rusijos kišimosi į demokratines sistemas | kl.lt

G7 BAIGIAMAJAME PRANEŠIME – KRITIKA DĖL RUSIJOS KIŠIMOSI Į DEMOKRATINES SISTEMAS

  • 4

Didžiojo septyneto (G7) šalys sukritikavo Rusiją už jos „kišimąsi į demokratines sistemas“. Maskvos elgesys yra „neatsakingas“ ir kenkia būsimam bendradarbiavimui, sakoma baigiamajame pareiškime, kurį po dvi dienas trukusio susitikimo Toronte pirmadienį paskelbė G7 užsienio reikalų ministrai.

Rusija esą privalo vykdyti įsipareigojimus, be kita ko, kaip Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narė. Sprendžiant regionines ir globalias krizes bei konfliktus, G7 grupė ir toliau ieškos dialogo su Rusija.

„Bus padarinių tiems, kurie nori sužlugdyti mūsų demokratijas“, – baigiantis susitikimui pabrėžė Kanados užsienio reikalų ministrė Chrystia Freeland. Paklausta, ką turi omenyje, ji nekonkretizavo. Ministrė nepasakė ir to, kokiomis aplinkybėmis yra įmanomas Rusijos sugrįžimas į G7 grupę. Rusija 2002 metais buvo priimta į grupę kaip visavertė narė – grupė tada vadinosi G8. Tačiau po 2014-aisiais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos šalis iš jos buvo pašalinta.

„Rusija turi būti konstruktyvi partnerė arba turi būti patraukta atsakomybėn“, – sakė JAV valstybės sekretoriaus pareigas einantis Johnas Sullivanas, turėdamas omenyje konfliktą Sirijoje. Ch. Freeland, turėdamas omenyje „nepriimtiną Rusijos elgesį“, paminėjo ir Anglijoje apnuodytą buvusį šnipą Sergejų Skripalį bei Maskvos veiksmus Rytų Ukrainoje, Gruzijoje, Moldovoje ir kitose šalyse.

Išreiškė palaikymą Vakarų smūgiams Sirijoje

Didžiojo septyneto šalių užsienio reikalų ministrai antradienį išreiškė paramą JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos smūgiams, balandžio 13-ąją suduotiems Sirijos režimo taikiniams dėl numanomos cheminės atakos.

„Visiškai palaikome visas JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos pastangas, kuriomis siekta palengvinti Sirijos žmonių baisias kančias, mažinant (Sirijos prezidento) Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimo galimybes panaudoti cheminį ginklą ir užkertant tam kelią ateityje. Tai parodė balandžio 13-ąją surengta akcija“, – sakoma ministrų susitikimo galutiniame pareiškime.

Jame nurodoma, kad „atsakas (į cheminę ataką Rytų Gutoje) buvo ribotas, proporcingas ir būtinas“.

Smūgiai Sirijai buvo suduoti „tik išnaudojus visas įmanomas diplomatines pastangas užtikrinti prieš cheminį ginklą nukreiptas normas“, – parašyta dokumente.

Pareiškime apgailestaujama, kad Rusija Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje vetavo siūlymą pratęsti JT ir Cheminio ginklų uždraudimo organizacijos (OPCW) bendrosios stebėsenos misijos mandatą. Ši misija tyrė cheminio ginklų panaudojimo Sirijoje atvejus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Nieko nepadarysi politika yra politika.O Lietuva gali neklykaut nes balsas paskutinis.

Realybė

Jokios demokjratijos pasaulyje nėra, ir niekada nebus. Yra tik JAV ekonominiai bei politiniai interesai, kuriems privalo tarnauti visi. Doleris valdo pasaulį ir visi kas nesutinka juos JAV naikina.

ADA

Bl.... demokratai. Be jokio irodymo subombino nepriklausoma valstybe ir tuo didziuojasi...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS