G7 įspėja: „Brexit“ sukeltas šokas gali pakenkti pasaulinei ekonomikai | kl.lt

G7 ĮSPĖJA: „BREXIT“ SUKELTAS ŠOKAS GALI PAKENKTI PASAULINEI EKONOMIKAI

  • 1

Didžiojo septyneto (G7) šalys šeštadienį perspėjo apie šoką, kurį pasaulinė ekonomika gali patirti, jeigu Didžioji Britanija kitą mėnesį nubalsuos už išstojimą iš Europos Sąjungos.

 „Padaugėjo netikrumo, susijusios su pasaulio perspektyva, be to geopolitiniai konfliktai, terorizmas, pabėgėlių srautai ir potencialaus JK pasitraukimo iš Europos Sąjungos šokas taip pat gali komplikuoti pasaulinę ekonominę aplinką“, – teigiama pareiškime, kuris buvo išplatintas pasibaigus Japonijoje dvi dienas trukusiam G7 finansų ministrų ir centrinių bankų vadovų susitikimui.

Perspėjo dėl manipuliavimo valiutų kursais

Didžiojo septyneto (G7) šalių finansų ministrai ir centrinių bankų vadovai šeštadienį perspėjo dėl valiutų devalvavimo kritikuodami susitikimo šeimininkę Japoniją dėl planų kištis į valiutų rinką ir pažaboti jenos brangimą. Tokie planai suskaldė turtingųjų šalių klubą.

Šalys taip pat perspėjo apie šoką, kurį pasaulinė ekonomika gali patirti, jeigu Didžioji Britanija kitą mėnesį nubalsuos už išstojimą iš Europos Sąjungos.

Tokį pareiškimą G7 šalys išplatino po dvi dienas trukusio susitikimo Šiaurės Japonijos kurorte Sendajuje, kur buvo kalbėta apie tai, kaip šalys galėtų skatinti pasaulinės ekonomikos augimą ir kovoti su daugybe iššūkių.

„Padaugėjo netikrumo, susijusios su pasaulio perspektyva, be to geopolitiniai konfliktai, terorizmas, pabėgėlių srautai ir potencialaus JK pasitraukimo iš Europos Sąjungos šokas taip pat gali komplikuoti pasaulinę ekonominę aplinką“, – teigiama pareiškime.

Japonija susitikimo metu ne kartą buvo kritikuota dėl grasinimų įsikišti į valiutų rinką ir užkirsti kelią jenos brangimui.

JAV iždo sekretorius Jacobas Lew (Džeikovas Liu) šeštadienį perspėjo, kad „įsipareigojimai vengti konkurencinės devalvacijos ir artimai bendrauti prisidėjo prie pasitikėjimo pasauline ekonomika“.

Jo teigimu, Vašingtonas laikosi pozicijos, kad pastaruoju metu fiksuojamas jenos brangimas, kuris pakenkė lėtėjančios Japonijos eksportuotojams, nepateisina intervencijos į valiutų rinką.

Po susitikimo išplatintame pareiškime, kuriame buvo duotas griežtas atsakymas Japonijai, G7 atstovai „patvirtino galiojančius G7 valiutų kursų susitarimus“ ir „pabrėžė, kaip svarbu, kad visos šalys atsisakytų konkurencinės devalvacijos“.

Silpna jena yra dalis Japonijos ministro pirmininko Shinzo Abe'ės (Šindzo Abės) daugiau nei trejus metus trunkančių pastangų atgaivinti trečiąją pagal dydį pasaulio ekonomiką. Paskutinį kartą Japonijos valdžia į valiutų rinką buvo įsikišusi 2011 metų lapkritį.

G7 šalių atstovai taip pat sutarė bendradarbiauti kovoje su pasaulinio terorizmo finansavimu.

„Smurtingo ekstremizmo užkardymas ir nusikaltėlių nubaudimas išlieka vienu pagrindinių visos tarptautinės bendruomenės prioritetu, – teigiama išplatintame grupės, kurią sudaro JAV, Japonija, Vokietija, Prancūzija, Italija, Kanada ir Didžioji Britanija, pareiškime.

Šalių teigimu, „tikslinės finansinės sankcijos“ yra itin svarbios kovojant su terorizmą finansuojančiais tinklais. Taip pat būtina įšaldyti teroristų turtą.

„G7 šalys įsipareigoja dirbtu kartu ir stiprinti pasaulinę kovą su terorizmo finansavimu“, – sakoma pranešime.

„Brexit“ grėsmė

Artėjant referendumui, kuomet britai balsuos dėl šalies tolesnės narystės Europos Sąjungoje, Jungtinės Karalystės finansų ministras George'as Osborne'as (Džordžas Osbornas) G7 susitikimo metu pabrėžė šio sprendimo rimtumą.

Jeigu britai birželio 23 d. nubalsuos už išstojimą, Britanijai bus „itin sunku“ su ES narėmis susitarti dėl prekybos, jis sakė BBC.

„Jeigu Britanija išstos iš ES ir norės prieigos prie bendros rinkos, ... tuomet mes turėsime mokėti į ES biudžetą ir susitaikyti su laisvu žmonių judėjimu, tačiau neturėsime teisės pasisakyti dėl to, – sakė G. Osborne'as. – Mes turėsime dvejus metus derėtis dėl mūsų išstojimo su 27 šalimis. Tuomet teks tartis dėl naujų susitarimų ... ir tuo pat metu derėtis dėl prekybos su dar penkiasdešimčia šalių, kurios net nėra Europoje.“

Šio sudėtingo proceso metu Britanijos verslas susidurs su didžiuliu netikrumu dėl savo ateities, todėl negalės priimti naujų darbuotojų ar investuoti, sakė G. Osborne'as.

„Tai smogs per žmonių kišenes, nusmukdys namų kainas, pakenks verslui, pakenks darbo rinkai. Žmonės jau pradeda tai suprasti“,– sakė JK iždo sekretorius.

Likus mėnesiui iki referendumo, apklausos rodo, kad 55 proc. JK gyventojų pasisako už šalies tolesnę narystę ES, o 45 proc. norėtų, kad šalis išstotų.

Sutarė „stiprinti pasaulinę kovą su terorizmo finansavimu“

Didžiojo septyneto (G7) šalys šeštadienį pasibaigus Japonijoje dvi dienas trukusiam finansų ministrų ir centrinių bankų vadovų susitikimui sutarė bendradarbiauti užkardant pasaulinio terorizmo finansavimą.

„Smurtingo ekstremizmo užkardymas ir nusikaltėlių nubaudimas išlieka vienu pagrindinių visos tarptautinės bendruomenės prioritetu, – teigiama išplatintame pareiškime. – G7 šalys įsipareigoja dirbtu kartu ir stiprinti pasaulinę kovą su terorizmo finansavimu.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

anglai

ziuri sau naudos ir jiem dzin tas pasaulis...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS